Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van een overbeet

shana
3 min read

Een overbeet is een afwijkende stand van de tanden, waarbij de boventanden over de ondertanden heen komen. Dit is geen zeldzame aandoening van de tanden, maar komt erg vaak voor.

De symptomen van een overbeet

Als je een overbeet hebt, staan de boventanden over de ondertanden heen. Dit wil zeggen dat de tanden niet mooi op elkaar aansluiten, maar dat de boventanden naar voren komen en de ondertanden achter blijven. De mate waarin je een overbeet hebt, bepaalt hoeveel ruimte er tussen de boven- en ondertanden zit. Dit kan weinig ruimte zijn, maar ook erg veel.

Hoe herken ik een overbeet?

Een overbeet is gemakkelijk te herkennen. Of je nu een kleine of een grote overbeet hebt (ofwel een overbeet met weinig ruimte tussen de tanden of een overbeet met veel ruimte tussen de tanden), je kunt deze overbeet gemakkelijk herkennen door je tanden op elkaar te zetten en eens goed in de spiegel te kijken. Als er sprake is van een goede beet, zit er geen ruimte tussen de boventanden en de ondertanden en sluit alles mooi op elkaar aan. Daarnaast kunnen de kiezen mooi op elkaar gezet worden bij een goede beet en zien de tanden er recht uit. Heb je een overbeet, dan zit er bij het op elkaar zetten van de tanden ruimte tussen de boventanden en de ondertanden. Deze ruimte kan erg klein zijn, bijvoorbeeld enkele milimeters, maar de ruimte kan ook erg groot zijn. Zo kunnen mensen met een flinke overbeet bijvoorbeeld gemakkelijk een vinger tussen de boven- en ondertanden steken als de tanden op elkaar staan, omdat de boventanden duidelijk naar voren komen.

Wat te doen bij een overbeet?

Heb je bovenstaande test gedaan en heb je inderdaad ruimte tussen de boventanden en de ondertanden? Dan kun je nu zelf bepalen of je hier iets aan wil laten doen, of niet. Een overbeet hoeft niet verplicht behandeld te worden, maar bij een overbeet met veel ruimte tussen de boven- en ondertanden wordt wel altijd aangeraden om de overbeet te laten behandelen. In dit geval kunnen er namelijk complicaties ontstaan door de overbeet, zoals moeite met spreken en moeite met kauwen. Zeker bij een grote overbeet is een behandeling dan ook gewenst. Toch kiezen mensen met een kleine overbeet ook vaak voor een behandeling, omdat veel mensen toch graag rechte tanden willen.

Als je een behandeling wil starten tegen de overbeet, kun je langsgaan bij de orthodontist. De orthodontist is namelijk gespecialisteerd in het rechtzetten van scheve tanden, zoals bij een overbeet. Hier gebruikt de orthodontist verschillende beugels voor, zoals een plaatjesbeugel en een buitenboordbeugel. Door naar jouw overbeet te kijken, kan de orthodontist direct inschatten welke beugel jij nodig hebt en voor hoe lang ongeveer. Vervolgens kan de beugel tijdens een vervolgafspraak geplaatst worden, dien je enkele maanden rond te lopen met de beugel (gemiddeld 12 tot 24 maanden) en is je overbeet weg als de beugel verwijderd wordt. Tot slot worden er draadjes achter de tanden geplaatst, die ervoor zorgen dat de overbeet niet terug kan komen. Als dit eenmaal gedaan is, ben je klaar en is de overbeet met succes behandeld.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…