Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De VR-bril kan angsten en fobieën bestrijden

Anaïs Foriers
4 min read

Maar liefst een op de acht Belgen kampt met een angststoornis. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft men gedurende een jaar een honderdtal psychiatrische patiënten behandeld met virtual reality. De resultaten van het proefproject zijn positief. Op welke manier kan virtual reality een meerwaarde zijn in een behandelprogramma van psychiatrische patiënten?

Wat is een angststoornis en fobie? 

Als angst niet meer in verhouding staat tot datgene waarvoor men bang is, spreekt men van een angststoornis. Angst kan zo verlammend zijn dat men niet langer normaal kan functioneren. Een angststoornis moet zo snel mogelijk worden behandeld zodat men niet belandt in een vicieuze cirkel bestaande uit angst die zichzelf alsmaar versterkt. 

Een fobie is een vorm van angststoornis waarbij men een angst voor iets heel specifiek ontwikkelt. Voorbeelden zijn hoogtevrees, vliegangst of angst voor drukke plekken (agorafobie) en voor kleine ruimtes (claustrofobie) .

Wat is virtual reality? 

Virtual reality (VR) is een driedimensionale omgeving die door een computer gemaakt is en perfect reageert op wat iemand doet. Met behulp van een VR-bril kunnen mensen rondwandelen in een gesimuleerde werkelijkheid. Het is niet echt, maar het roept wel dezelfde psychologische reacties op als in de realiteit. 

Virtual reality in medische wereld

Virtual reality maakt al lang deel uit van de games- en filmindustrie, maar de VR-bril werd nu ook geïntroduceerd in de medische wereld. Virtual reality maakt het mogelijk om patiënten te leren omgaan met situaties die in het echt misschien nog te spannend zijn. En dat werd een jaar lang getest in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt op de afdeling psychiatrie. Een honderdtal psychiatrische patiënten, met uiteenlopende aandoeningen, namen deel aan het proefproject.

Patiënten in crisis

De VR-bril werd eerst en vooral gebruikt om psychiatrische patiënten die in een crisissituatie zitten, tot rust te brengen. Om een toestand van rust te bekomen, deed men beroep op een VR-bril met rustgevende beelden. De patiënten werden meegenomen naar en andere realiteit en kalmeerden. 80% van de patiënten in crisis die deelnamen, gaven nadien aan dat ze zich rustiger voelden dankzij de VR-bril. 

Patiënten die sociaal angstig zijn 

Daarnaast werd de VR-bril ook gebruikt om patiënten die sociaal angstig zijn, virtueel met de buitenwereld in contact te brengen. Zo werden bijvoorbeeld beelden getoond waarbij de patiënt virtueel rondloopt op een feestje en in contact komt met andere personen. De behandeling met de VR-bril bereidt de patiënten perfect voor op de confrontatie met de echte wereld.  

Patiënten met een fobie

Het proefproject richtte zich ook tot patiënten die met een fobie worstelen. Zo liet men patiënten met een spinnenfobie virtueel bewegen in een ruimte waar spinnen tevoorschijn kwamen. De persoon in kwestie kon zo wennen aan spinnen in zijn omgeving waardoor de drempel van angst geleidelijk kan wegvallen. Hetzelfde scenario werd toegepast bij personen die leiden aan hoogtevrees of vliegangst.  

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…