Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is de beste manier om te niezen

Lore
3 min read

We hebben het al talloze keren gehoord: hou je handen voor je mond als je hoest. Maar hoe zit het eigenlijk met niezen? Op welke manier nies je het best om zo weinig mogelijk bacteriën of virussen te verspreiden: in je handen, een (papieren) zakdoek of je elleboog?

Nies altijd voluit

In de eerste plaats is het belangrijk dat je nooit je mond of neus blokkeert bij het niezen. Bij een nies ontstaat er immers een grote drukgolf, als je die tegenhoudt door je mond of neus dicht te knijpen ontstaat er een grote interne druk.

Mogelijke gevolgen? Onder andere een keelholtescheur, gescheurd trommelvlies of hersenaneurysma (waarbij een uitstulpend bloedvatje onderaan de hersenen knapt). Het is dus zonder twijfel beter om gewoon voluit te niezen.

Minimaliseer besmettingsgevaar

Maar natuurlijk is er dan een groter besmettingsgevaar, aangezien de ziektekiemen zich via de druppeltjes die je uitniest verder verspreiden. Om de schade voor anderen zoveel mogelijk te beperken let je dus beter op de manier waarop je niest.

In je handen

De meeste mensen niezen in hun handen. Geen goed idee, omdat je via je handen makkelijk andere mensen of bepaalde objecten die andere mensen ook aanraken besmet. Je handen zijn zelfs een belangrijker transportmiddel van virussen en bacteriën dan de lucht. Was of ontsmet dan ook steeds je handen als je toch op deze manier niest.

Papieren zakdoekje of elleboog

In een ideale situatie nies je in een papieren zakdoekje dat je meteen daarna weggooit. Gebruik liever geen katoenen zakdoek: die kunnen al snel een broeihaard van ziektekiemen vormen. Was 

Voel je een niesbui opkomen, maar heb je geen papieren zakdoekjes binnen handbereik? Dan kan je ook niezen in je mouw/elleboog om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. 

Gezondheid!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…