Aanwijzingen over afkomst Covid-19 teruggevonden in diepvries van Cambodjaans lab
Onderzoekers in Azië zijn nog steeds druk bezig met de oorsprong van het coronavirus op te sporen. Er werden belangrijke aanwijzingen gevonden over het...
Inhoud
We hebben het al talloze keren gehoord: hou je handen voor je mond als je hoest. Maar hoe zit het eigenlijk met niezen? Op welke manier nies je het best om zo weinig mogelijk bacteriën of virussen te verspreiden: in je handen, een (papieren) zakdoek of je elleboog?
In de eerste plaats is het belangrijk dat je nooit je mond of neus blokkeert bij het niezen. Bij een nies ontstaat er immers een grote drukgolf, als je die tegenhoudt door je mond of neus dicht te knijpen ontstaat er een grote interne druk.
Mogelijke gevolgen? Onder andere een keelholtescheur, gescheurd trommelvlies of hersenaneurysma (waarbij een uitstulpend bloedvatje onderaan de hersenen knapt). Het is dus zonder twijfel beter om gewoon voluit te niezen.
Maar natuurlijk is er dan een groter besmettingsgevaar, aangezien de ziektekiemen zich via de druppeltjes die je uitniest verder verspreiden. Om de schade voor anderen zoveel mogelijk te beperken let je dus beter op de manier waarop je niest.
De meeste mensen niezen in hun handen. Geen goed idee, omdat je via je handen makkelijk andere mensen of bepaalde objecten die andere mensen ook aanraken besmet. Je handen zijn zelfs een belangrijker transportmiddel van virussen en bacteriën dan de lucht. Was of ontsmet dan ook steeds je handen als je toch op deze manier niest.
In een ideale situatie nies je in een papieren zakdoekje dat je meteen daarna weggooit. Gebruik liever geen katoenen zakdoek: die kunnen al snel een broeihaard van ziektekiemen vormen. Was
Voel je een niesbui opkomen, maar heb je geen papieren zakdoekjes binnen handbereik? Dan kan je ook niezen in je mouw/elleboog om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.
Gezondheid!
Onderzoekers in Azië zijn nog steeds druk bezig met de oorsprong van het coronavirus op te sporen. Er werden belangrijke aanwijzingen gevonden over het...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon