Coronavirus: ziekenhuisopnames en besmettingen stijgen fors
De coronapandemie in ons land zit duidelijk opnieuw in een stijgende lijn. Gisteren moesten voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw meer dan...
Inhoud
Dyslexie is een leerstoornis waarbij vooral moeilijkheden bij het lezen en/of schrijven opduiken. Personen met dyslexie moeten vaak dubbel zo hard werken om dezelfde informatie te verwerken. We zetten vijf feiten en fabels over dyslexie op een rij.
Feit. Dyslexie is inderdaad voor een groot stuk genetisch bepaald. Als een van de ouders dyslectisch is, dan is de kans tien keer groter dat ook het kind dyslexie zal hebben dan bij kinderen zonder dyslectische ouders. De leerstoornis komt ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De kans dat een jongen dyslexie heeft, loopt zelfs op tot 50% wanneer de vader dat ook heeft.
Fabel. Er bestaat geen echte dyslexie-test. Op school worden meestal wel verschillende tests uitgevoerd zoals een spellings- en leestest om kinderen te evalueren. Kinderen die hier zwak op scoren, behoren dan tot de risicogroep en worden verder onderzocht en begeleid. Als er na observaties en verdere tests dyslexie wordt vastgesteld, dan krijgt de persoon hiervan een attest.
Feit. Dyslexie kan al vanaf jonge leeftijd opgespoord worden. Enkele aandachtspunten bij kleuters zijn bijvoorbeeld weinig woorden kennen, moeilijk namen onthouden of moeite hebben met kleuren te benoemen. Kleuters kunnen hierbij extra ondersteund worden maar er kan wel pas over dyslexie gesproken worden vanaf het 1e leerjaar.
Fabel. Dyslexie en intelligentie hebben niets met elkaar te maken. Dyslectici hebben geen lager IQ dan anderen, ze hebben wel leerproblemen waardoor ook hun schoolloopbaan vaak moeizamer loopt. Ze scoren lager op toetsen en examens omdat ze de vragen fout lezen en dus ook verkeerd antwoorden. Dyslexie hangt vaak ook samen met andere leerproblemen zoals dyscalculie, aandachtsstoornissen, gedragsproblemen, en andere. Dit alles leidt vaak tot faalangst en minder zelfvertrouwen.
Feit. Personen met dyslexie zijn net goed in andere vaardigheden die weinig met taal te maken hebben. Meestal denken personen met dyslexie op een sterk visuele manier. Ze zijn daarom enorm goed in driedimensionaal denken en kunnen in hun hoofd een voorwerp langs alle kanten bekijken. Ook het langetermijngeheugen, sociale vaardigheden, en creatieve oplossingen zijn enkele mogelijke vaardigheden waar dyslectici in uitblinken.
Voor meer informatie en vragen kun je terecht op de www.dyslexie.be of op www.sprankel.be/leerproblemen/dyslexie.
De coronapandemie in ons land zit duidelijk opnieuw in een stijgende lijn. Gisteren moesten voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw meer dan...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon