Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een perfect zicht: een must om aan topsport te kunnen doen?

6 min read

En het voetbalseizoen is alweer van start gegaan. Het belooft weer een spannend seizoen te worden. Wie bevestigt,  wie ontgoochelt, welke transfers zullen schitteren, wie was een miskoop… Ik kijk ernaar uit.

Maar is het jullie ook opgevallen dat sommige statistieken niet van toepassing zijn op onze voetballers? Bekijk even volgende grafiek.

Gebruik brillen en contactlenzen per leeftijd, 2012

Afhankelijk van de cijfers heeft tot 30% van onze jeugd een oogcorrectie nodig. En dat is een stijgende trend.

Maar wanneer je vandaag naar een jeugdclub gaat, hoeveel jonge spelertjes zie je met een bril? Zijn ze immuun of dragen ze allemaal contactlenzen?

Ook in andere sporten dan het voetbal zie je maar sporadisch iemand met bril. Is perfect zicht dan misschien een voorwaarde om een goede sporter te worden?

Visuele capaciteit als graadmeter voor talent

Het is inderdaad zo dat topsporters over het algemeen een veel betere visuele capaciteit hebben dan de doorsnee mens. Waar de visuele norm 10/10 is scoren ze gemakkelijk 12, 14 en meer op 10. Eagle eye vision heet dat. De visuele capaciteit zou dan ook wel eens een van de vele graadmeters kunnen zijn voor het opsporen van talent.

Maar…

In realiteit zit het toch wat anders in elkaar:  geen enkele sporter is immuun voor oogproblemen. Meer nog, vaak wordt het zicht van spelers nauwelijks getest of opgevolgd. Sommige spelers komen zelfs aan op de training of wedstrijd met bril en zetten hem af om te spelen. Op vlak van ooghygiëne staat een sporter er vaak alleen voor.

Zo was het tot voor kort ook bij KVO, Sint-Truiden en Anderlecht, tot ik er aan de slag ging. De spelers werden met regelmaat van de klok grondig getest, kregen trainingschema’s en voedingsadvies mee, werden psychologisch bijgestaan. Maar wie hield er rekening met hun zicht?

Zicht als perfecte leertool

Als je er even bij stilstaat, heb je alles wat je geleerd hebt nochtans eerst zien doen.

 • Tekenen
 • Rekenen
 • Schrijven
 • Lezen
 • Lopen
 • Springen
 • Dansen
 • Fiets
 • Zwemmen

Je zag het en wou het nadoen.

Ook zien is een leerproces

Zien is een leerproces en het duurt tot ons zesde levensjaar voordat dat leerproces is afgewerkt. Leren zien vraagt dan ook de nodige tijd en energie: visualisatie, oog-handcoördinatie, oog-voetcoördinatie, evenwicht, ruimtelijke ordening etc.

Pas als dit leerproces is afgerond is er ruimte om iets anders te leren en beschikken we over de perfecte leertool. Stelen met de ogen zeggen we dan.

Je ogen manken, stotteren… niet

Maar in het visueel ontwikkelingsproces en later jaren kan er bij iedereen nog veel fout gaan. En problemen hierbij vallen minder op. Je ogen manken niet, stotteren niet…

De nieuwe sociaal maatschappelijk evolutie legt trouwens veel meer stress op de ogen dan ooit tevoren.

 • Langere studietrajecten
 • Meer bureaujobs
 • Vrije tijd die we achter schermen doorbrengen

Waar we vroeger ten gevolge van zware handarbeid eelt op onze handen kregen, ontwikkelen we nu oogafwijkingen. En natuurlijk ook onze sporters…

Ooghygiëne in topsport

Dus nee, een perfect zicht is zeker geen must om aan topsport te doen. Een goede opvolging en correctie van het zicht is dat wél. Om verschillende redenen:

 • Positie
 • Evenwicht
 • Dieptezicht
 • Balcontrole
 • Veiligheid

Belang van goed zicht geldt voor iedereen

Kortom: in de topsport waar elk procentje telt, merken we dat visuele hygiëne meer en meer aan belang wint. Net zoals trainingsschema ontwikkelen, voedingspatronen evalueren, psychologische begeleiding etc. hun waarde hebben bewezen, zo wint het zicht aan belang.

En waarom zou wat geldt voor een topsporter niet voor iedereen gelden? Wij gebruiken onze ogen uiteindelijk ook van opstaan tot slapengaan. Een jaarlijkse controle is in dat geval dan ook geen overbodige luxe!

Wim Withofs heeft reeds 25 jaar ervaring als gediplomeerd opticien. Hij werkte ook mee verschillende geslaagde projecten, zoals iO. ofwel independent Opticians. Als oogexpert deelt hij zijn tips en advies graag met de Gezond.be-lezers.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…