Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De eerste hapjes van je kind: tips & tricks

5 min read

De eerste hapjes van je kindje zijn een belangrijke stap. Het is het begin van nieuwe smaken, nieuwe texturen en nieuwe gewoontes. Maar hoe begin je hier aan? We zetten de handigste tips even voor je op een rijtje!

Wanneer moet je beginnen met vaste voeding?

Tussen 4 en 6 maanden is een geschikte periode om voor het eerst met vaste (gepureerde) voeding te beginnen. Vroeger dan 4 maanden starten met vaste voeding is niet aangeraden. Je kindje zijn darmpjes kunnen dan nog niet zo goed vaste voeding verdragen. Vanaf 6 maanden volstaat enkel borst-of flesvoeding niet meer om je kindje een goede voedingsgewoonte aan te leren voor later. De juiste voeding tijdens de eerste 1000 dagen is immers een opportuniteit voor een goede gezondheid later. 

Je kind geeft zelf aan dat het toe is aan vaste voeding: denk aan smakkende geluidjes, hapbewegingen, dingen in zijn/haar mond stoppen, veel interesse voor jouw eten en drinken…  

Geef je borstvoeding? Dan wacht je het best tot je baby 6 maanden is. Start je vroeger met vaste voeding, dan vermindert je melkproductie (omdat je baby minder drinkt). Door te wachten tot 6 maanden kunnen zowel jij als je baby het langst van de voordelen van borstvoeding genieten. 

Waarmee moet je beginnen? 

Groentehapjes

Tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding van je kind. Tot dat moment kan je je kind wel op zijn/haar eigen tempo aan de nieuwe smaken, texturen… van vaste voeding laten wennen. Start voor de groentehapjes met 1 groentesoort per keer en trek daar telkens 3 dagen voor uit. 

Tip: Wortel, broccoli of bloemkool zijn echte aanraders om mee te beginnen. Deze groenten zijn namelijk wat zachter van smaak!

Wortel, broccoli of bloemkool zijn echte aanraders om mee te beginnen
Wortel, broccoli of bloemkool zijn echte aanraders om mee te beginnen

Fruithapjes

Ook fruithapjes zitten vol belangrijke voedingsstoffen en zijn dus onmisbaar. Omdat ze relatief zoet zijn, vallen ze vaak net iets beter in de smaak bij de kleintjes dan de groentehapjes. 

Tip: Na een tijdje kun je gerust fruit- en groentehapjes met elkaar afwisselen, maar probeer wel te beginnen met de minder zoete groentehapjes. Kinderen hebben namelijk een natuurlijke voorkeur voor zoete smaken, waardoor je ze beter eerst aan groentehapjes laat wennen. Kinderen die beginnen met groentepap hebben ook een grotere kans om later meer groenten te eten dan kinderen die starten met fruit. 

6 tips om van de eerste hapjes een leuk en leerzaam moment te maken

Tip: Geef de hapjes in een vertrouwde omgeving en zorg ervoor dat je kindje zo weinig mogelijk afgeleid wordt. Stopt je baby met eten? Probeer het dan later nog een keer. Het heeft geen zin om je kind te forceren, laat het liever zelf het tempo en de hoeveelheden bepalen. Je kind moet plezier kunnen beleven aan de maaltijd. 

Tip: Gebruik een klein lepeltje en zorg ervoor dat je baby de lepel ziet aankomen. Zo weet hij dat hij zijn mond moet openen. Houd het lepeltje aan de lippen en laat je kindje zelf bepalen wanneer het lepeltje in zijn mondje mag. Zo behoudt je kindje de controle en kan het makkelijk de voeding uit het mondje terugduwen.

Tip: Laat je kindje een beetje met het eten spelen. Omdat het anders ruikt, maar ook anders aanvoelt, kan het voorkomen dat je baby het niet wil eten. Door het eten aan te raken, met de vingers te eten etc. zal je kind wennen aan de textuur, de geur en uiteindelijk de smaak.  

Tip: Denk niet te snel dat je kind iets niet lust. Het kan wel 10 à 15 proefbeurten duren vooraleer zijn smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak. 

Tip: Wissel babyvoeding uit potjes (bijvoorbeeld Olvarit) af met zelfgemaakt eten. Babyvoeding uit potjes voor kindjes van 4 maanden is zeer fijn (hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter opgenomen worden) en kan qua structuur sterk verschillen van een zelfbereide maaltijd die je met een vork fijnprakt. Zorg dus voor voldoende afwisseling: zo raakt je kleintje gewend aan verschillende texturen. 

Tip: Babyvoeding uit potjes (bijvoorbeeld van Olvarit), kan je gerust verdelen over twee dagen. Haal er de helft die je wilt opwarmen uit en bewaar de andere helft in een goed afgesloten potje in de koelkast tot de volgende dag. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…