Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Met eieren kan je alle kanten op. Gekookt, gepocheerd of gebakken met spek bij het ontbijt, in een salade, in een gebakje of in de meest uiteenlopende vormen bij het diner: eieren gaan nooit vervelen.
In onderstaand artikel gaan we na of eieren passen in een gezond voedingspatroon en zoomen we in op de meest voor de hand liggende manier om eieren zonder vetstof te bereiden: koken. Ten slotte geven we nog twee andere bereidingswijzen mee: cloud eggs en gepocheerde eieren.
Jarenlang werd ons gezegd dat eieren boordevol cholesterol zitten. We mochten er zeker niet te veel van eten. Het advies om de eierconsumptie omwille van die reden binnen de perken te houden, is achterhaald. Eieren bevinden zich in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek: ze zijn dus niet schadelijk voor de gezondheid.
Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen, vooral eiwitten en vet. Dat vet bevindt zich in de dooier en is voor 2/3de van het onverzadigde type (wat dus goed is). Daarnaast bevatten eieren verschillende mineralen (zoals fosfor, seleen, ijzer en zink) en vitamines (B2, B12, D, A). Vitamine B12 in combinatie met eiwit en ijzer maakt van eieren een volwaardige vleesvervanger. Als je een ei per dag eet, loop je geen groter risico op hart- en vaatziekten. Het is echter niet geweten of dat ook geldt voor diabetici en mensen met een familiale hypercholesterolemie.
Vroeger werd geadviseerd om maximum drie eieren per week te eten omdat ze een negatief effect op je cholesterolpeil zouden hebben. Uit onderzoek blijkt dat die aanbeveling veel te streng en achterhaald is. Je mag tot zes eieren per week eten, maar merk op dat eieren in bereidingen of gebak hier ook meetellen.
Het klopt dat eieren met salmonella – een bacterie die voorkomt in rauwe dierlijke producten – besmet kunnen zijn. Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte weerstand eten om die reden best geen rauwe eieren. Je doodt de bacterie door ze tot in de kern te verhitten.
Dat kan met een eenvoudige test. Vul een hoge beker met water en laat het ei zakken in het water. Als het kakelvers is, zal het op de bodem blijven liggen. Eieren die twee à drie weken oud zijn, zullen rechtop met de punt naar beneden in het water drijven. Bedorven eieren blijven ten slotte aan het oppervlak drijven.
Bewaar eieren in de koelkast met de punt naar beneden om de houdbaarheid te verlengen. Bij voorkeur kook je eieren ook altijd (hard). Maar hoe doe je dat?
De meest pure vorm om een ei te bereiden is nog altijd het ei koken. Het lijkt eenvoudig, maar velen gaan toch de mist in. Een ei één minuut langer of korter koken, is een wereld van verschil.
De volgende kooktijden gelden als algemene leidraad:
Eieren komen in verschillende maten en gewichten voor; het ene ei is dus het andere niet. De kleinste exemplaren wegen gemiddeld 53 gram, de grootste 73 gram. Het spreekt voor zich dat de perfecte kooktijden voor het grootste ei anders zijn dan die voor het kleinste. Een beetje experimenteren met het type ei dat jij in huis haalt, kan dus zeker geen kwaad.
TIP: Wil je voorkomen dat de eieren gaan barsten tijdens het koken? Prik dan – voor het koken – met een naald een gaatje in de bolle kant van het ei.
Cloud eggs zijn luchtig geklopte eiwitten die worden gebakken in de oven met in het midden een gegaarde eierdooier. Het is, net als het koken van eieren, een bereidingswijze waaraan geen vetstof toegevoegd wordt. (Het is uiteraard niet nodig om vet volledig uit je eetpatroon te schrappen, want jouw lichaam heeft vet nodig. Maar je kiest dan wel best voor voedingsmiddelen met onverzadigde vetten.)
Eieren pocheren vraagt wat oefening. Maar eens je de techniek onder de knie hebt, is het peanuts.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon