Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond koken met behulp van de microgolfoven

Olivier
5 min read

Studenten op kot, drukbezette mensen of gewoon voor wie afwassen haat… Een maaltijd klaarmaken in de microgolfoven heeft voor iedereen enorm veel voordelen. Het gaat snel, je hoeft geen uren achter het fornuis te staan en klein porties maken gaat veel gemakkelijker. De vooroordelen dat koken in de microgolfoven ongezond is, zijn volledig onterecht. Als je gewoon gezonde ingrediënten gebruikt, is je maaltijd even voedzaam als wanneer je ‘echt’ kookt. Wij geven je enkele ideetjes om gezonde maaltijden te maken in de microgolfoven.

Ontbijt muffin

Sommige mensen moeten zich ’s ochtends in allerlei bochten wringen om op tijd de deur uit te gaan, waardoor er vaak geen tijd is voor een uitgebreid ontbijt. Maar toch is het ontbijt belangrijk om de dag volledig door te komen en om je lichaam wakker te schudden. Wat dacht je van een muffin als ontbijt? En ja hoor, die kan je gezond klaarmaken in de microgolfoven. Meng in een grote koffietas 1 ei, 1 el havermout, 1 el amandelbloem, suiker of stevia, een ½ tl bakpoeder en 1 el kokosolie. Meng met je favoriete fruit en na 1 minuut in de microgolfoven ben je klaar om je tanden in je dag te zetten.

Eitjes in de microgolfoven

Jezelf verwennen met een eitje als ontbijt maar geen zin om de pannen uit de kast te halen? Laat een grote kom vol lopen met warm water uit de kraan, voeg een snuifje zout en wat azijn toe. Breek het ei traag in de kom en zet meteen 2-3 minuten op de hoogste kracht in de microgolfoven. Wanneer het ei er klaar uitziet (stevig eiwit), gebruik je een soeplepel en je gepocheerd eitje is klaar. Roerei maak je simpelweg door de geklutste eieren 1 minuut op te warmen, te mengen met een vork en dit proces te herhalen tot je roerei een vaste textuur hebben. 

Geroosterde noten

Tijdens koudere dagen kan een warme snack wonderen doen. Noten behoren tot de meest voedzame snacks en wanneer je ze opwarmt in de microgolfoven smaken ze extra crunchy. Warm amandelen zo’n 7 minuten op in intervallen van 1 minuut, pijnboompitten duren 5 minuten en walnoten 12 minuten (afhankelijk van de sterkte van je microgolfoven).

Gezonde popcorn

Popcorn van de cinema is ongezond omdat er kilo’s suiker aan toegevoegd werden, maar zelfgemaakte popcorn is een perfect gezonde snack. Meng pofmaïs, 1 tl olie en een snuifje zout of suiker. Giet in een papieren zak (denk aan de bruine zakken vanop de markt) en plooi dubbel toe. Laat 2-3 minuten opwarmen maar blijf in de buurt, want je hebt al snel een volle zak popcorn die je niet wilt laten aanbranden. 

Rijst en groenten klaarmaken in de microgolf

Ook een volledige én voedzame maaltijd in de microgolf is perfect. Zorg voor je dagelijkse portie groenten door fijngesneden groenten te stomen. Neem een glazen kom en vul met water (een randje boven de groenten). Laat 2 minuten stomen met een microgolfdeksel of plasticfolie op de kom. Draai de groentjes om en herhaal tot ze zacht zijn. Ook bladgroenten zoals spinazie zijn in 1, 2, 3 klaar in de microgolf. Spinazie bevat van zichzelf al heel wat water, dus hoef je enkel wat water te besprenkelen over de spinaziebladeren en te kruiden met peper en zout. Begin met 30 seconden opwarmen en roer tussendoor de blaadjes om. Als de blaadjes sterk gekrompen zijn en er donkergroen uitzien zijn ze klaar!

Een stukje kip of zalm leg je in een diepe kom en kruid je bij naar smaak. Bedek met een microgolfdeksel of plastic folie en kook de kip ongeveer 10 minuten (zorg dat de kip overal goed  gaar is). Zalm klaarmaken in de microgolf duurt maar 3-4 minuten. Controleer af en toe tot je stukje vlees of vis volledig gaar is.

Rijst kan je tegenwoordig kopen in aangepaste porties die je maar enkele minuten in de microgolf hoeft op te warmen. Denk aan bruine rijst, quinoa of een combinatie van verschillende granen om je maaltijden af te wisselen. De bereidingstijd van deze voorgestoomde porties bedraagt vaak amper anderhalve minuut. Een korte opwarmtijd en perfect om meteen te smullen of als bijgerecht bij vlees of vis. Voedzaam, snel en weinig afwaswerk. Da’s toch de droom van iedereen die graag lekker eet?

Dankzij de nieuwe smaken microgolfrijst van Bosto kan je ook vaak genoeg afwisselen. Een heerlijke maaltijd maken met Bosto Microgolf rijst in no time, een ware smaakexplosie met Bosto Mircogolf Brown + quinoa of een klassiek rijstgerecht met Bosto Microgolf Basmati. Allemaal even gemakkelijk, lekker en voedzaam.

Overheerlijke rijst die klaar is in 1,5 minuut?

Zo snel kan het met Bosto. Krijg met je kortingsbon €0,75 korting bij aankoop van een pak Bosto microgolfrijst.

Download je kortingsbon

Download je kortingsbon

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…