De examenperiodes zijn zware tijden voor alle studenten, maar ook volwassenen kunnen het lastig hebben tijdens testperiodes of voor een ingangsexamen voor de job van je leven. Iedereen komt op één punt in zijn of haar leven wel eens in contact met examens. En dat gaat hand in hand met stress.
Tekenen van examenstress
Stress uit zich op een verschillende manier bij elk individu, dat kan gaan van mentale ‘symptomen’ zoals prikkelbaarheid, emotionele buien, faalangst of paniekaanvallen. Maar fysiek kan je ook steeds gevolgen ondervinden tijdens een stressperiode : hoofdpijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten tot slapeloosheid. Sommige studenten gaan minder eten, andere gaan dan weer alles binnenspelen dat op hun bureau te vinden is.
Voor- en nadelen van stress
Ja hoor, er bestaat een positieve kant aan stressperiodes, daarom heet het ook ‘gezonde stress’. De stress geeft je namelijk een natuurlijk rush en door de adrenaline zal je meer gedreven zijn om te slagen. Het is ook een teken van je interesse in de opleiding of die vacature. Nog een voordeel is dat examenstress vaak maar van korte duur is, na dat laatste examen zal er een hele last van je schouders vallen.
Maar stress moet toch steeds aangepakt worden, te veel stress heeft namelijk een nefaste invloed op de werking van je hersenen. Hierdoor onthoud je minder goed informatie en dit is net wat je kan missen als kiespijn in een examenperiode.
Tips bij examenstress
1. Voor de examens
- Planning: Iedereen zal je ernaar blijven vragen : “Hoe zit het met je planning?”. En dat is niet voor niets, een planning is namelijk het allerbelangrijkste voor je aan de examenperiode begint. Als je een realistische planning opstelt én je daar aan houdt, dan zal minder snel panikeren. Las ook altijd enkele pauzedagen of inhaaldagen in, niemand houdt het vol om dagen aan een stuk te studeren.
- Voorbereiding: Zorg ervoor dat alles in je cursus compleet is. Overloop desnoods elk hoofdstuk met een vriend(in) om jezelf gerust te stellen dat alles wat je moet leren, wel degelijk in je cursus staat. Orden ook je notities met je cursus, powerpoints en andere documenten in dezelfde map. Dit geldt ook voor je computer, zorg dat je overzichtelijke mapjes maakt voor elk vak.
- Volg alle lessen: Als het nog niet te laat is, probeer dan elke les bij te wonen en ook echt op te letten. Notities die je zelf neemt blijven steeds beter hangen dan wanneer je ze klakkeloos kopieert van je klasgenoten.
2. Tijdens de examens
- Een gezonde geest in een gezond lichaam: Om te slagen voor je examens is het uiterst belangrijk om je lichaam gezond te houden. Enkel als jij je goed voelt in je vel, zullen je hersenen meewerken bij het onthouden van al die info. Eet geen fastfood omdat het snel en gemakkelijk is, je zal je alleen maar futloos voelen na het eten van al die suikers en slechte vetten. Slaap ook zeker genoeg. Een nachtje doorwerken lijkt misschien de enige manier om geen onvoldoende te halen, maar geloof ons, je kent soms meer dan je denkt. Gun je brein de tijd om alle opgeslagen leerstof te verwerken tijdens je slaap. En een afgeleefde student voor de prof maakt natuurlijk ook geen al te beste indruk…
- Samenvatten: Schema’s kunnen je mijlenver helpen. Het vergt wat meer tijd om tijdens het overlopen alles samen te vatten in een schema, maar als je dankzij je goede planning op tijd begint, zal dat geen probleem vormen. Doordat je alles zal zien staan op een blad is het gemakkelijker om het in je op te nemen. Ben je eerder auditief ingesteld, dan kan je je les luidop voorlezen of inspreken en luisteren naar je notities tijdens het sporten of wanneer je in bad zit.
- Herhalen: Herhaling, herhaling, herhaling, herhaling,… Het kan niet genoeg gezegd worden. Herhaling mag dan wel het ‘saaie’ deel zijn van de examenperiode, het is ook het deel waarbij je jezelf test of je de leerstof nu echt kent. Herlees je schema’s, denk na over wat de prof zou kunnen vragen (en probeer deze vraag dan op te lossen zonder je boek) en zorg dat je elk hoofdstuk evenveel bekijkt. “Dat zal hij wel niet vragen”, roept meestal slechte karma op waardoor die vraag zeker op het examen zal verschijnen.
Voedingssupplementen
Als lichaam en geest op volle toeren draaien, kunnen vitaminen, mineralen of plantenextracten de mentale prestaties ondersteunen. Pantotheenzuur (vitamine B5) draagt bij tot een normaal geestelijk prestatievermogen, waaronder de weerstand tegen stress. Ook Siberische ginseng kan gebruikt worden bij tijdelijke stress. Geselecteerde nutriënten zoals zink en vitamine C dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.