Iedere vrouw gaat door de overgang op een bepaald moment in haar leven. In de meeste gevallen begint dit rond haar 50ste, maar soms gebeurt dit vroeger of later. Zoals je hierna kunt lezen gaan de eierstokken in deze periode minder hormonen produceren waardoor er veel veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Dit kan soms voor nare klachten zorgen waar helaas niet altijd iets aan te doen is.
Een arts of specialist kan je een aantal tips geven om beter met je klachten om te gaan waardoor deze minder invloed zullen hebben op je dagelijks leven. Ook het praten met je omgeving en met andere vrouwen in de overgang helpt vaak, vooral op psychisch gebied, om goed door de menopauze heen te komen.
Wat gebeurt er tijdens de jaren voor de overgang?
De menopauze begint vaak rond het 50ste jaar, echter zijn er tijdens de jaren ervoor al een aantal veranderingen te merken. Bij de meeste vrouwen begint de perimenopauze rond hun 45ste, dit is de overgang tussen de vruchtbare periode en de menopauze.
Tijdens de perimenopauze begint te hormoon balans te schommelen waardoor er al een aantal lichamelijke en psychische klachten op kunnen treden. Zo zal de ongesteldheid minder gelijk zijn en kunnen ook de eerste (lichte) opvliegers optreden. Ook bestaat er de mogelijkheid dat je minder of juist meer zin krijgt in seksueel contact. Veel klachten die tijdens de menopauze voorkomen kunnen dus al een paar jaar van te voren beginnen, al is dit vaak in lichtere maten en minder frequent.
De vruchtbaarheid begint te verminderen rond de 37 jaar, echter kun je alsnog zwanger worden. Overleg dus met een arts wat het voorbehoedmiddel is dat je het beste kunt gebruiken. Een zwangerschap kan na deze leeftijd sneller voor complicaties zorgen, en ook spontane miskramen zijn geen uitzondering.
De gevolgen van de menopauze
De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode voor een vrouw, ze kan dus geen kinderen meer krijgen. De eierstokken produceren minder hormonen waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. Naast lichamelijke gevolgen zijn er ook psychische gevolgen, die het dagelijks leven soms zwaar maken voor een vrouw in de overgang.
Ten eerste de lichamelijke gevolgen van de menopauze. Hier volgt een lijst met klachten die bij veel vrouwen voor komen, echter kan het zijn dat je bijna nergens last van krijgt en zorgeloos door je menopauze gaat.
Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn
- Opvliegers
- Nachtelijk zweten
- Slecht slapen
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Incontinentie
- Duizeligheid
- Vaginale droogheid
- Minder of juist meer libido
- Droge huid
- Opgeblazen gevoel
- Gewichtstoename
De psychische gevolgen zijn vaak wat moeilijker te herkennen, en vooral moeilijker te begrijpen voor de omgeving. Het gaat hier vooral om stemmingswisselingen, snel in paniek raken en concentratie problemen. Heb je hier last van? Leg dan aan je omgeving uit dat dit komt omdat je in de overgang bent, er over praten voorkomt onnodige problemen zoals ruzie door onbegrip.
Schaam je niet als je lichamelijke of psychische klachten hebt, ook wanneer deze voor de menopauze al beginnen. Het is heel natuurlijk en elke vrouw zal door de overgang gaan. Door er over te praten zullen mensen begrijpen wat er met je lichaam gebeurt en je zult hiermee vervelende opmerkingen of vragen voorkomen.