Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezocht: jouw mening over biosimilaire geneesmiddelen

Lore
3 min read

Wanneer het patent van een biologisch geneesmiddel verlopen is, mag dat geneesmiddel nagemaakt worden. Dergelijke kopieën van biologische geneesmiddelen worden ‘biosimilars’ of ‘biosimilaire geneesmiddelen’ genoemd. Je kan biosimilaire geneesmiddelen in zekere zin dan ook vergelijken met generische geneesmiddelen.

Er is wel een belangrijk verschil tussen biosimilars en generische geneesmiddelen: biosimilars zijn geen exacte kopie van het originele geneesmiddel. Dat is een gevolg van de manier waarop biologische en biosimilaire geneesmiddelen geproduceerd worden. Biosimilars zijn wel volledig gelijkwaardig (‘similair’) en dus ook even veilig en doeltreffend.

Behandeling van acute, ernstige of chronische ziektes

Biologische geneesmiddelen worden in de eerste gebruikt voor de behandeling van acute, ernstige of chronische ziektes:

  • Kanker
  • Diabetes
  • Hemofilie
  • Multiple Sclerosis
  • Auto-immuunziekten (reumatoïde artritis, ziekte van Chron)
  • Bepaalde stofwisselingsziektes (ziekte van Pompe, ziekte van Fabry)

Door het complexe productieproces ligt de prijs van deze medicijnen wel hoog. Op dat vlak kunnen biosimilaire geneesmiddelen echter een oplossing bieden: biosimilars hebben immers een veel lagere productiekost dan de originele biologische geneesmiddelen.

Bovendien vermindert de prijs van het originele geneesmiddel eenmaal er een biosimilair geneesmiddel op de markt komt. Daarom leiden biosimilars dan ook tot aanzienlijke besparingen voor de ziekteverzekeringen. Het budget dat vrijkomt kan zo geïnvesteerd worden in onderzoek naar nieuwe, innovatieve behandelingen.  

Kwam jij al eens in aanraking met biosimilaire geneesmiddelen? 

Wij zijn in elk geval benieuwd of jij al eens in aanraking kwam met biosimilars of biosimilaire geneesmiddelen. Kreeg je bijvoorbeeld zelf al eens een biosimilar voorgeschreven? En had je een goede of net minder goede ervaring? 

Misschien ken je ook wel mensen van wie biosimilaire geneesmiddelen deel uitmaakten van hun behandeling? Maar eventueel is het je toch nog niet helemaal duidelijk wat biosimilaire geneesmiddelen precies zijn. 

Stuur ons jouw ervaringen, vragen, opmerkingen… in verband met biosimilaire geneesmiddelen en wij gaan er graag voor jou mee aan de slag. Stuur een mailtje naar lore@gezond.be of vul hieronder (anoniem) het formulier in. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…