Hongarije keurt als eerste EU-land Russisch vaccin goed
Hongarije heeft als eerste land in de Europese Unie het gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin goedgekeurd. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap. Premier...
Inhoud
Binnenkort is het weer barbecuetijd. Een lekker aperitiefje, een zacht zonnetje, een smeulende barbecue en voldoende vuurkruiden om de hele buurt jaloers te maken, dat zijn de perfecte ingrediënten voor een gezellige zomerse avond. En wat dan zeker niet mag ontbreken is een heerlijk stukje varken op de rooster. In onderstaand artikel ontdek je welke stukken van het varken geschikt zijn om op de barbecue te leggen.
Velen kampen met misvattingen over varkensvlees. Zo weet men vaak niet dat het perfect past binnen een gezond eetpatroon.
Varken bevat – net als andere soorten vers vlees – essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Wie geen vlees of dierlijke producten eet, moet zo mogelijk zelfs supplementen innemen om eventuele gezondheidsproblemen te vermijden. Aangezien varkensvlees een hele reeks vitamines en hoogwaardige eiwitten in grote hoeveelheden bevat, is het niet noodzakelijk om er grote porties van te eten. Varkensvlees is dus gezond, maar zoals dat bij bijna alles geldt, eet je het best met mate.
Het grote voordeel van varkensvlees? Je kunt het op de meest uiteenlopende manier bereiden.
Wat je nodig hebt voor de onderstaande bereidingen zijn een barbecue met deksel en thermometer, een pak houtskool en de rest van het gezin dat watertandend uitkijkt naar een overheerlijke maaltijd met een gegrild stukje varken in de hoofdrol. We delen twee recepten met stukjes vers varkensvlees, die zich perfect lenen om te grillen op de barbecue, nl. spareribs en spieringkoteletten.
Spareribs zijn magere ribbetjes die overal ter wereld populair zijn. Met onderstaand recept (voor 4 personen) gaar je spareribs zo botermals dat ze bijna van de botjes vallen. En we doen aan slow cooking: de bereidingstijd van dit gerecht op de barbecue neemt toch rap zo’n drietal uur in beslag. Tijd genoeg dus om te aperitieven!
1,2 kg spareribs 65 ml Ketjap sap van anderhalve citroen 3 teentjes knoflook, geperst 3 el bruine suiker 3 el tomatenpuree 1,5 el Worchestershiresaus 1,5 el mosterd 1,5 tl gerookt paprikapoeder 3 el olijfolie peper & zout
Dit type koteletten wordt versneden uit het nekstuk van het varken. Het bevat vet van tussen de spieren wat het vlees sappig en smaakvol maakt. Spieringkoteletten zijn bovendien zeer budgetvriendelijk.
In onderstaand recept (voor 4 personen) is het belangrijk dat je het varkensvlees een nachtje op voorhand laat marineren. Alleen zo ben je er zeker van dat het vlees vol smaak en mals op jouw bord belandt.
onversneden spiering (800 g) 500 ml appelsap 250 ml olijfolie 1 bussel (citroen)tijm 2 teentjes look 3 el ahornsiroop 1 el Ketjap 1 el mosterd snuifje kaneel snuifje nootmuskaat snuifje cayennepeper peper & zout
Hongarije heeft als eerste land in de Europese Unie het gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin goedgekeurd. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap. Premier...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon