Binnenkort is het weer barbecuetijd. Een lekker aperitiefje, een zacht zonnetje, een smeulende barbecue en voldoende vuurkruiden om de hele buurt jaloers te maken, dat zijn de perfecte ingrediënten voor een gezellige zomerse avond. En wat dan zeker niet mag ontbreken is een heerlijk stukje varken op de rooster. In onderstaand artikel ontdek je welke stukken van het varken geschikt zijn om op de barbecue te leggen.
Varkensvlees past binnen gezonde voeding
Velen kampen met misvattingen over varkensvlees. Zo weet men vaak niet dat het perfect past binnen een gezond eetpatroon.
Varken bevat – net als andere soorten vers vlees – essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Wie geen vlees of dierlijke producten eet, moet zo mogelijk zelfs supplementen innemen om eventuele gezondheidsproblemen te vermijden. Aangezien varkensvlees een hele reeks vitamines en hoogwaardige eiwitten in grote hoeveelheden bevat, is het niet noodzakelijk om er grote porties van te eten. Varkensvlees is dus gezond, maar zoals dat bij bijna alles geldt, eet je het best met mate.
Varkensvlees op de grill
Het grote voordeel van varkensvlees? Je kunt het op de meest uiteenlopende manier bereiden.
Wat je nodig hebt voor de onderstaande bereidingen zijn een barbecue met deksel en thermometer, een pak houtskool en de rest van het gezin dat watertandend uitkijkt naar een overheerlijke maaltijd met een gegrild stukje varken in de hoofdrol. We delen twee recepten met stukjes vers varkensvlees, die zich perfect lenen om te grillen op de barbecue, nl. spareribs en spieringkoteletten.
Spareribs
Spareribs zijn magere ribbetjes die overal ter wereld populair zijn. Met onderstaand recept (voor 4 personen) gaar je spareribs zo botermals dat ze bijna van de botjes vallen. En we doen aan slow cooking: de bereidingstijd van dit gerecht op de barbecue neemt toch rap zo’n drietal uur in beslag. Tijd genoeg dus om te aperitieven!
Ingrediënten
1,2 kg spareribs 65 ml Ketjap sap van anderhalve citroen 3 teentjes knoflook, geperst 3 el bruine suiker 3 el tomatenpuree 1,5 el Worchestershiresaus 1,5 el mosterd 1,5 tl gerookt paprikapoeder 3 el olijfolie peper & zout
Bereiding
- Indien jouw slager het (witte) vlies van de spareribs nog niet heeft verwijderd, is dit het eerste wat je moet doen. Je kunt het er normaal gemakkelijk in één stuk aftrekken. Ondervind je problemen? Op YouTube vind je ongetwijfeld duidelijke tutorials.
- Maak de marinade door alle bovenstaande ingrediënten (behalve het vlees) te mengen.
- Smeer de ribben rijkelijk in met de marinade, dek het vlees af en laat het minstens één uur in de koelkast rusten. Bewaar een kleine hoeveelheid marinade om het vlees er tijdens het grillen mee in te strijken.
- Belangrijk is dat je de spareribs niet direct boven de kolen legt. Voorzie een aluminium bakje gevuld met water en leg daar de kolen rond.
- Haal het varkensvlees ondertussen uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Is de barbecue op een temperatuur van ongeveer 100°C? Dan is het tijd om de spareribs, met de holle kant naar beneden, op de rooster te leggen. Sluit de barbecue af met een deksel zodat je de temperatuur kunt controleren.
- Na 45 minuten smeer je de spareribs opnieuw in met het restje marinade dat je aan de kant gehouden hebt. Pak ze in in aluminiumfolie en leg ze opnieuw op de barbecue.
- Na 60 minuten haal je de spareribs van de barbecue en pak je ze uit. Leg ze opnieuw 45 minuten op de barbecue, bij voorkeur met deksel.
- Haal de spareribs van de grill en laat ze nog 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Serveer met een gepofte aardappel en een fris slaatje.
Spieringkoteletten
Dit type koteletten wordt versneden uit het nekstuk van het varken. Het bevat vet van tussen de spieren wat het vlees sappig en smaakvol maakt. Spieringkoteletten zijn bovendien zeer budgetvriendelijk.
In onderstaand recept (voor 4 personen) is het belangrijk dat je het varkensvlees een nachtje op voorhand laat marineren. Alleen zo ben je er zeker van dat het vlees vol smaak en mals op jouw bord belandt.
Ingrediënten
onversneden spiering (800 g) 500 ml appelsap 250 ml olijfolie 1 bussel (citroen)tijm 2 teentjes look 3 el ahornsiroop 1 el Ketjap 1 el mosterd snuifje kaneel snuifje nootmuskaat snuifje cayennepeper peper & zout
Bereiding
- Maak de marinade door de volgende ingrediënten in een ruime schaal te mengen:
- 500 ml appelsap
- 250 ml olijfolie
- 2 teentjes gekneusde look
- 1 bussel citroentijm in stukjes gescheurd
- snuifje zout en peper
- Dompel het vlees onder in de marinade, dek de schaal af en laat het geheel een nachtje rusten in de koelkast. Het vlees wordt door de zuren die in het appelsap zitten heerlijk mals.
- Tijd om de barbecue aan te steken. Voorzie – net als in bovenstaand recept – een plek waar geen hete kolen liggen. Dat doe je gemakkelijk met een aluminiumbakje gevuld met water. De kolen leg je vervolgens rond het bakje.
- Haal het vlees uit de marinade en laat het een half uurtje op kamertemperatuur komen. Verwijder de grote stukken tijm zodat die niet verbranden tijdens het grillen.
- Schroei de spieringkoteletten vervolgens langs beide kanten toe. Van zodra ze een goudbruin korstje hebben, leg je ze boven de zone waar geen houtskool ligt. Zorg dat je barbecue ongeveer 160°C warm is.
- Tijd om de laksaus klaar te maken, waarmee we het vlees zullen instrijken. Die maak je door de volgende ingrediënten te mengen:
- 3 el ahornsiroop
- 1 el Ketjap
- 1 el mosterd
- 1 snuifje kaneel, nootmuskaat en cayennepeper
- Strijk het vlees in met de saus en laat het vervolgens 45 minuten garen op de grill.
- Haal het vlees van de barbecue en laat het tien minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd de spieringkoteletten in dikke sneetjes en serveer met een frisse aardappelsalade.