Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we drie voedingstips uit ‘’n Beetje leuk ouder worden’ van Wies Verbeek. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
Suiker is suiker en vet is vet
Voor wie er nog over twijfelt: suiker is suiker. Een suikervrije vijgentaart bestaat dus niet; vijgen zitten vol suiker. Net als veel andere vruchtentaarten, yoghurts of drankjes waaraan weliswaar geen éxtra suiker is toegevoegd, maar die dus niet suikervrij zijn. Nog zo een: gezoet met diksap, agavesiroop of honing in plaats van ‘gewone’ suiker? Het maakt helemaal niks uit. Voor het lichaam is het allemaal hetzelfde. Of het nu natuurlijke suikers zijn of niet. Over natuurlijk gesproken: gewone suiker komt ook van biet of riet. Hetzelfde geldt voor verzadigd vet. Verzadigd vet is het ongezondste vet en is bij kamertemperatuur vaak hard. Het verzadigde vet in kokosolie is niet gezonder dan verzadigd vet in roomboter of in een vette worst. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat weer niet goed is voor de bloedvaten.
Eet, meet en weet
Wil je inzicht krijgen in wat je zoal eet op een dag of zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt, dan is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum de ideale app. Je vult zelf een product in (er staan meer dan 90.000 verschillende boodschappen en merken in) of je voegt een product toe met de barcodescanner en je ziet meteen hoeveel calorieën, vezels, (verzadigde of onverzadigde) vetten, eiwitten, koolhydraten en zout je hebt gegeten. De app berekent zelf de hoeveelheid aan de hand van porties. Tik je bijvoorbeeld pindakaas in, dan krijg je eerst een keuze uit verschillende merken en soorten en vervolgens kun je qua hoeveelheid kiezen uit eetlepel, gram of per boterham. En zo houd je heel nauwkeurig alles bij wat je op een dag eet. De app kan ook je BMI en hoeveelheid beweging bijhouden. Doe het eens een week en je krijgt een heel goed beeld (inclusief adviezen!) van wat je binnenkrijgt.
Strooien met kalium
Te veel zout is niet gezond, het is slecht voor de bloeddruk. Niets nieuws onder de zon. Toch eet meer dan de helft van de Nederlanders ruim meer dan het door het RIVM aanbevolen maximum van zes gram zout per dag. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte producten zoals snacks, chips en kant-en-klaarmaaltijden. Minder bewerkt eten is dus sowieso goed. Wat ook goed helpt, is kaliumzout te gebruiken in plaats van keukenzout. Kaliumzout komt van nature veel voor in aardappelen, groenten en fruit en zorgt in tegenstelling tot natriumzout juist voor een lagere bloeddruk. Uit meta-analyses blijkt dat de bloeddruk bij volwassenen die dagelijks drie gram kalium extra binnenkrijgen zodanig daalt dat het leidt tot ongeveer dertien procent minder hartaandoeningen. Wat te doen? Koop in plaats van gewoon zout, zout dat een mengeling is van bijvoorbeeld 70% kaliumzout en 30% natriumzout. Voor mensen die plastabletten of ontstekingsremmers slikken of nierproblemen hebben, is het raadzaam voor extra kaliuminname te overleggen met de huisarts.
Win 3 exemplaren van ‘’n Beetje leuk ouder worden’
Wil jij nog meer tips die je helpen om ’n beetje leuk ouder te worden? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Ambo Anthos drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!