Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: de drie recepten uit ‘Tafel voor één’ van Nathalie Le Blanc + win 3 exemplaren

Gezond.be
9 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we de drie recepten uit ‘Tafel voor één’ van Nathalie Le Blanc. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Kefta mkaouara

Benodigdheden

  • 1 kakelvers ei (heel belangrijk, omdat het eiwit dan nog vrij stevig is)
  • 120 g runder- of lamsgehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • klein blik gepelde tomaten
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • handvol verse koriander
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Maak eerst de balletjes. Meng het gehakt met de peterselie, de helft van het komijn- en chilipoeder, 1 theelepel zout en versgemalen peper. Maak je handen een beetje nat en draai 4 gehaktballetjes van 3 à 4 cm. Verwarm olijfolie in een pan (of tajine) en bak de balletjes langs alle kanten aan. Haal ze daarna uit de pan.
  3. Snipper de sjalot fijn en fruit hem 10 minuten in wat olijfolie in de pan. Doe er daarna de tomaten, het komijn en chilipoeder en de geplette look bij. Laat 15-20 minuten pruttelen tot de saus een beetje, maar niet te veel, ingekookt is.
  4. Heb je een tajine gebruikt? Voeg de balletjes er dan weer bij. Heb je een pan gebruikt? Doe dan de saus en de gehaktballetjes in een tajine of ovenvaste schaal waarvoor je een deksel hebt. Maak een putje in het midden van de saus en breek het ei daarin. Zet het deksel van de tajine of ovenschotel erop en bak 15 minuten in de oven.
  5. Heb je de eierdooier graag nog een beetje lopend? Scheid dan het eiwit van de eierdooier, doe eerst het eiwit in de saus en 7 minuten later pas de eierdooier.
  6. Is het ei naar je zin gekookt? Serveer het dan met veel koriander erover en een vers stuk plat- of stokbrood.

2. Gestoomde zeebaars met komkommer

Benodigdheden

  • 1 zeebaarsfilet
  • 2 lente-uien
  • 2 cm gember
  • 1 teentje look
  • 1 theelepel sesamolie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin (of 1 theelepel honing)
  • 2 theelepels limoen- of citroensap
  • handvol verse koriander
  • ½ komkommer
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de lente-uien doormidden en leg ze op een vuurvast bord in een stoommand.
  2. Leg de zeebaars op de lente-uien. Snijd de gember in dunne staafjes en de look in dunne plakjes en bedek er de vis mee. Sprenkel daar 1 eetlepel sojasaus en 2 theelepels limoensap over.
  3. Vul een pan – waarover de stoommand past – voor de helft met water en breng aan de kook. Stoom de vis 5- 7 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet. De zeebaars mag niet meer doorschijnend zijn.
  4. Meng intussen voor de dressing in een pannetje 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels mirin en 1 theelepel sesamolie. Warm een beetje op, zodat de smaken zich goed vermengen.
  5. Was en snijd de komkommer. Als het een grote komkommer is, snijd je hem overlangs door en dan nog eens. Schraap er de zaadjes uit met een lepel en snijd in driehoekige plakjes. Overgiet met de helft van de saus en besprenkel met wat sesamzaadjes.
  6. Schep de zeebaars op een bord, als hij gaar is. Serveer met de gestoomde lente-uien, de gember en de look. Besprenkel met wat verse koriander, wat sesamzaadjes en de rest van de saus.

3. Pasta saganaki

Benodigdheden

  • 6 grote scampi’s
  • 60 g spaghetti
  • 150 g gepelde tomaten
  • 70 g feta (in blokjes)
  • 2 eetlepels ouzo (of pastis of pernod)
  • 1 sjalot
  • 1 geperst teentje look
  • peper en zout
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • snuifje chilivlokken
  • verse dille (eventueel)
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Pel de scampi’s, verwijder het darmkanaal en bak ze aan in olijfolie. Als ze rozig worden, giet je er een eetlepel ouzo bij, die je laat verdampen. Haal de scampi’s daarna uit de pan.
  2. Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snipper de sjalot fijn en fruit hem in dezelfde pan als daarnet met de look in olijfolie tot alles zacht, maar niet bruin, is. Voeg de gepelde tomaten toe. Kruid de saus met oregano, chilivlokken, peper en zout naar smaak.
  4. Voeg een tweede eetlepel ouzo toe en laat de saus pruttelen tot hij wat indikt. Proef en kruid bij indien nodig. Doe de scampi’s bij de saus en laat even opwarmen.
  5. Giet de pasta af en meng met de saus. Bestrooi eventueel met verse dille en schep er de blokjes feta op.

Win 3 exemplaren van ‘Tafel voor één’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Pelckmans drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…