Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen buik bij Baby’s of aan het begin van de Zwangerschap

Olivier
5 min read

Als je net een kindje hebt gekregen of als je zwanger bent, is het logisch dat je extra let op de gezondheid van jouw kind. Soms betekent dit dat je klachten ziet die er helemaal niet zijn en je zorgen maakt om niks, maar in sommige gevallen zijn de zorgen van moeders wel gegrond en duiden bepaalde klachten wel op een lichamelijk probleem. 

Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van een gezwollen buik. Zo lees je niet alleen wat een gezwollen buik bij een baby kan betekenen, maar ook of het zorgelijk is als je een gezwollen buik hebt tijdens de zwangerschap. Heb je een kind met een gezwollen buik of heb je zelf een gezwollen buik tijdens de zwangerschap, dan kun je de informatie in dit artikel gebruiken om te achterhalen of dit ernstig is. 

Een gezwollen buik bij baby’s

De meeste pasgeboren kinderen hebben een rond buikje. Dit is niet zo gek, want de buikspieren van een baby zijn nog niet ontwikkeld en hierdoor kan een baby simpelweg nog geen taille hebben. Het kan dus lijken alsof een kind een extra dikke buik heeft, maar in feite is dit normaal voor een baby. 

Een bobbel ter hoogte van de maag

Bij sommige baby’s kun je een bobbel ter hoogte van de maag zien. Deze zwelling wordt veroorzaakt door de zwelling van het maagje en omdat de buikspieren van het kind nog niet genoeg ontwikkeld zijn, kan de zwelling niet door het lichaam zelf gecamoufleerd worden. Ieder kind kan wel eens te maken krijgen met een gezwollen maag en dit heeft vaak helemaal geen ernstige oorzaak. Heeft jouw kind te maken met een bobbel ter hoogte van de maag, dan hoef je je hier dus geen zorgen om te maken. Vaak verdwijnt de bobbel vanzelf weer, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. 

Een gezwollen buik door verstopping

De buik van een baby kan ook opzwellen door een verstopping. Blijft er voedsel in de darmen van het kind zitten, dan gaat het buikje van je kind automatisch opzetten. Pas als de luier van je baby weer vol zit, is de verstopping verdwenen en wordt de zwelling minder. Een verstopping gaat vaak vanzelf over, maar dit betekent niet dat deze klacht niet vervelend is. Een verstopping brengt namelijk verschillende pijnklachten met zich mee, die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind veel moet huilen en in een slechte bui is. Je hoeft over het algemeen niet naar de dokter als jouw kind een gezwollen buik heeft door een verstopping, maar wel als de verstopping voor langer dan een dag blijft zitten. 

Een gezwollen buikje door een allergie voor koemelkeiwit

Tot slot kan de buik van een baby ook gaan opzwellen door een allergie voor koemelkeiwit. Heeft een kind een allergie voor koemelkeiwit, dan worden er meer darmgassen geproduceerd. Hierdoor wordt je baby niet alleen winderig, maar kan het kind ook last krijgen van een opgezwollen buik. Je kunt dit probleem eenvoudig oplossen door voedingsmiddelen te geven zonder koemelkeiwitten, zodat je kind geen stoffen meer binnenkrijgt waar hij of zij niet goed tegen kan. Krijg je kind geen koemelkeiwitten meer, dan verdwijnen de klachten vanzelf. 

Naar de dokter met een kind met gezwollen buik

Maak je je zorgen over de buik van jouw kindje, dan kun je naar de dokter gaan. De dokter kan de volgende dingen doen om de klachten van jouw kindje te verhelpen:

  • Het voorschrijven van andere flesvoeding.
  • Het aanwijzen van fruit- of groentehapjes die jouw kind beter niet meer kan eten. 
  • Het doorverwijzen naar de kinderarts, waar de klachten verder onderzocht kunnen worden. 

Vaak helpt het geven van andere flesvoeding, fruithapjes en groentehapjes al en is het niet nodig om met jouw kindje naar de kinderarts te gaan voor verder onderzoek. 

Een gezwollen buik aan het begin van de zwangerschap

Als je zwanger bent, groeit er een kind in je buik. Omdat dit kind groter wordt, wordt de buik automatisch dikker. Hier kun je niet alleen niets aan veranderen, maar dit is bovendien heel natuurlijk en normaal. Heb je een gezwollen buik tijdens de zwangerschap, dan moet je hier dus niet van opkijken.

Sommige vrouwen hebben een dikkere buik dan andere vrouwen en dit heeft simpelweg te maken met de bouw van het lichaam. Zo kun je jouw kindje ‘naar voren’ dragen, waardoor je een dikkere buik hebt, maar is het ook mogelijk om je kind meer ‘naar achteren’ te dragen. Draag je jouw kind naar achteren, dan heb je een minder dikke buik dan veel andere zwangere vrouwen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…