Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Help jij binnenkort polio de wereld uit? UAntwerpen en UGent zoeken kandidaten om nieuwe poliovaccins te testen

Lore
4 min read

Om polio,  de ernstige virale zenuwinfectie die spierverlamming en hersenvliesontsteking veroorzaakt, de wereld uit te helpen is een nieuw vaccin nodig. In 2017 testte de Universiteit Antwerpen daarvoor al twee kandidaatvaccins in Poliopolis, het containerdorp waarin twee groepen van vijftien vrijwilligers een maand in quarantaine leefden. Nu voert de Universiteit van Antwerpen, samen met collega's van de Universiteit van Gent, een vervolgstudie uit. De vrijwilligers hoeven deze keer echter niet in quarantaine te gaan.

Polio definitief uitroeien

In België is vaccinatie tegen polio verplicht. Sinds die verplichte invoering komt de infectieziekte niet meer voor in België en evenmin in Europa. De ziekte komt wel nog voor in sommige andere landen. 

De definitieve uitroeiing van polio komt wel dichterbij. Prof. Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen) verduidelijkt: “Het huidige drinkbare vaccin heeft polio in vele landen een halt kunnen toeroepen, In uitzonderlijke gevallen kan dit vaccin een milde vorm van de ziekte veroorzaken. Om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten, is er dus een nieuw vaccin nodig.”

Succesvolle studie in 2017

De studie met twee kandidaatpoliovaccins die het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) in 2017 uitvoerde en waarvoor twee groepen van vijftien vrijwilligers 28 dagen lang in quarantaine in het containerdorp Poliopolis verliep prima. 

Voor de onderzoekers is het dan ook tijd voor een volgende stap: “We gaan de twee kandidaatvaccins opnieuw testen bij vrijwilligers, maar die mensen hoeven deze keer niet in quarantaine te gaan.”

Concreet zoeken de wetenschappers 332 gezonde volwassen tussen 18 en 50 jaar, die in hun kinderjaren een basisvaccinatie met het drinkbare poliovaccin (Belgen) of het inspuitbare geïnactiveerde poliovaccin gekregen hebben (bv. Nederlanders).

België vs. Nederland: verschillend poliovaccinatiebeleid

België en Nederland kenden in het verleden een verschillend poliovaccinatiebeleid. In Nederland is vaccinatie met het inspuitbare poliovaccin al sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In België kreeg iedereen tot eind 2000 het drinkbare vaccin.

Dat verschil in beleid is interessant voor het onderzoek: volwassen Belgen en Nederlanders zullen een verschillende darmafweer vertonen ten opzichte van de twee nieuwe drinkbare vaccins.

Vandaar dat de onderzoekers naast Belgen ook op zoek zijn naar Nederlanders die in België wonen en tijdens de studie niet naar Nederland teruggaan (omdat er rekening moet gehouden worden met een lagere basisvaccinatiegraad in bepaalde delen van Nederland). 

Inschrijven

De Universiteit Antwerpen (CEV) werkt voor deze studie samen met de Universiteit Gent (CEVAC). In elk van beide vaccinatiecentra zullen 166 mensen deelnemen. Telkens gaat het om 100 volwassenen die vroeger de drinkbare poliobasisvaccinatie kregen en om 66 mensen die vroeger de inspuitbare poliobasisvaccinatie kregen. Deze vaccinatiestudie is goedgekeurd door het Ethisch Comité van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Gent. Er wordt een vergoeding van 75 euro voorzien per visite. 

Aan de Universiteit Antwerpen (Campus Drie Eiken) wordt op maandag 1 oktober om 19 uur een infoavond georganiseerd. 

Geïnteresseerden kunnen zich op de volgende manieren inschrijven:

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…