Elk gezin wordt vroeg (bij geboorte) of laat (bij ziekte) geconfronteerd met een ziekenhuisopname. Het is dus erg belangrijk om goed verzekerd te zijn, en zo niet zelf te moeten opdraaien voor de ziekenhuisfacturen.
Hospitalisatieverzekering
Onze sociale zekerheid betaalt slechts een gedeelte van alle hospitalisatiekosten terug. Een hospitalisatieverzekering laat toe om de terugbetaling te bekomen van wat niet wordt terugbetaald via de verplichte ziekteverzekering. Bijvoorbeeld het comfort van een éénpersoonskamer. Een hospitalisatieverzekering wordt aangeboden door een private verzekeraar, een landsbond, een ziekenfonds of een maatschappij van onderlinge bijstand.
Bij een ziekenhuisopname komen 4 soorten kosten kijken
1. De ligdag
Vanzelfsprekend worden het aantal ligdagen in rekening gebracht, en die worden door de verplichte ziekteverzekering gedekt. Het type kamer beïnvloedt de factuur. Algemeen kan je stellen dat de ziekenhuizen supplementen, en artsen bijkomende erelonen mogen aanrekenen indien je kiest voor een éénpersoonskamer. Zonder een aanvullende hospitalisatieverzekering worden deze kosten niet terugbetaald.
2. De geneesmiddelen
Terugbetaalde geneesmiddelen worden met aftrek van het remgeld en ongeacht het verbruik rechtstreeks aan het ziekenfonds gefactureerd. Niet terugbetaalde geneesmiddelen, bijv. pijnstillers of slaappillen, worden zonder aanvullende verzekering niet terugbetaald.
3. De medische verzorging
Dit zijn de kosten van artsen en paramedici. Ook hier is het verblijf in een 1 of meer-persoonskamer determinerend. Algemeen kan je stellen dat in een meer- persoonskamers er geen honorarium supplement kan aangerekend worden. De verplichte ziekteverzekering dekt je wettelijk persoonlijk aandeel, niet de extra erelonen!
4. Varia
Dit zijn de persoonlijke uitgaven van elke patiënt (bijv. internet, TV ) en zullen altijd ten laste zijn van de patiënt. Je betaalt wat je verbruikt.
Besluit
Elke private verzekeraar en ziekenfonds voert een eigen beleid wat betreft de aanvullende hospitalisatieverzekering. Het is dus erg belangrijk om de waarborgen (welke kosten krijg je terugbetaald), de duur van de overeenkomst en de te betalen premies of bijdrages goed met elkaar te vergelijken.