Een fiets is tegenwoordig al lang niet meer een standaard vervoersmiddel. Je kan kiezen uit tientallen merken en honderden modellen fietsen. Voor het beoefenen van wielrennen heb je een speciale fiets nodig, maar ook voor gewoon recreatief fietsen of bergen beklimmen. Het kiezen van de juiste fiets is cruciaal want je moet er tenslotte nog jaren meedoen. Het is niet zo dat je na een jaar kan zeggen dat je toch graag een andere fiets wil. Daar is een fiets te duur voor want er hangt vaak een redelijk prijskaartje aan een goede fiets.
Vooral als je een echte racefiets gaat kopen dan ben je al snel veel geld kwijt. Het is handig om je goed te laten informeren over de fiets die je wil gaan kopen. Maak daarnaast altijd eerst een proefrit voor je definitief voor een fiets kiest. Kijk even of de fiets echt zo lekker rijdt en past bij je lichaamslengte. Een aantal punten waar je op moet letten hebben we voor je verzameld.
Framemaat van een fiets
Het is belangrijk dat een fiets op jouw lengte is afgesteld. Natuurlijk is het mogelijk om een zadel te stellen, maar de framemaat telt zeker mee. Als je een fiets koopt die niet aangepast is aan jouw lengte dan kan je last krijgen van zadelpijn of andere sportblessures. Het is dus belangrijk om goed te letten op het framemaat. Deze maten lopen per vrouw of man verschillend. Mannen hebben een frame van 54 cm tot 66 cm. Vrouwen hebben een frame van 51 tot 61 cm.
Je kan zelf berekenen welke maat je nodig hebt door de binnenmaat van je been op te meten van je lies tot aan de grond. Vermenigvuldig dit getal met 0,66 en je krijgt je framemaat. Bij een racefiets vermenigvuldig je deze maat met 0,65. Je weet zo zeker dat je de juiste framemaat hebt voor je fiets.
Fietszadel
Standaard wordt een fiets meestal met een normaal zadel geleverd. Dit zadel is niet afgesteld op je lichaam. Het kan slim zijn om meteen een nieuw fietszadel mee te bestellen en deze direct te installeren op je fiets. Als je een verkeerd zadel uitzoekt of meekrijgt dan kan je last krijgen van verschillende sportblessures. Het is eventueel handig om de breedte in cm’s tussen je zitbotjes te meten en op basis hiervan een nieuw fietszadel uit te zoeken.
Fietsframe materialen
Als je intensief fietst of op wedstrijdniveau dan kan het materiaal waaruit een fietsframe gemaakt is belangrijk zijn. Soms heeft een materiaal meer demping of juist minder demping. Naast de demping is het materiaal soms een stuk zwaarder wat als resultaat geeft dat je veel meer inspanningen moet verrichten om de fiets te verplaatsen. Voor wielrenners is het vaak een regel dat een fiets zo licht mogelijk moet zijn. Carbon is een voorbeeld van de lichtste fietsen op dit moment.
Voordat Carbon op de markt kwam werden er vooral aluminium racefietsen verkocht. Het is een beetje afhankelijk van je budget wat je wil betalen voor je nieuwe fiets. Een carbon fiets is vaak een stuk duurder, maar dit verdien je terug in tijdwinsten. Een carbon fiets weegt soms slechts één kg.
Handige tips voor het kopen van een fiets
- Wil je een nieuwe fiets kopen of tweedehands? Als je een dure racefiets wilt kopen en je bent net nieuw in de sport dan kan tweedehands slimmer zijn. Het is goedkoper om te beginnen aan de fietssport.
- Laat je stuur altijd afstellen aan je framemaat zodat je rechtop op de fiets blijft zitten en je geen last krijgt van rugblessures.
- Pas zelfs een nieuwe fiets aan op jouw lichaam en laat je eventueel adviseren door een fietsenmaker.