Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het wordt een droog herfstweekend: 9 redenen om je wandelschoenen aan te trekken

Camille
5 min read

Het weekend wordt fris, maar zonnig. En dat is volgens ons hét ideale weer om je wandelschoenen uit de kast te halen en een stap(je) in de wereld te zetten. Niet overtuigd? Dan geven we je hieronder nóg negen redenen om te gaan wandelen.

1. Overgewicht

Een uur wandelen aan een gemiddelde snelheid van vijf kilometer per uur verbrandt ongeveer 240 kcal. Wil je nog meer calorieën verbranden? Dan is nordic walking misschien iets voor jou. Dat is een actieve manier van stappen waarbij je stokken gebruikt. En die zorgen er dan weer voor dat je je armen, buikspieren én romp intensiever traint.

2. Minder stress

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat een half uur bewegen beter helpt tegen depressieve gevoelens dan antidepressiva.

3. Goed voor je gewrichten

Wandelen bevordert de algemene conditie van je spieren, gewrichten en beenderen. Slechts een half uurtje per dag maakt al een groot verschil. Bovendien worden de spieren van je rug, benen en buik geoefend en gestimuleerd zonder kans op overbelasting.

4. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Voornamelijk 55-plussers hebben last van een verhoogde bloedsuikerspiegel en dit kan op lange termijn zeker gevaarlijk zijn. Door dagelijks te wandelen, verlaag je de bloedsuikerspiegel langzaam tot een normaal niveau en dat is goed voor je algehele gezondheid. Bijkomend wordt ook de spijsvertering bevorderd, aangezien het bloed over je maag en darmen verspreidt wordt, zodat alles beter functioneert. Een stevige wandeling zorgt er dus voor dat je eten beter verteert én het verkleint de kans op constipatie.

5. Goed voor je afweersysteem

Door iedere dag een half uur tot drie kwartier te wandelen, verbeter je jouw afweersysteem. Dit betekent dat je minder snel ziek wordt. Zeker als je vaak verkouden bent of regelmatig andere klachten ervaart die met een slecht immuunsysteem te maken hebben, is het verstandig om dagelijks een stukje te wandelen.

6. Betere prestaties op het werk

Mensen die vaak wandelen presteren over het algemeen beter op het werk. Dat komt omdat ze zich beter kunnen concentreren en meer energie hebben. Bij lichamelijk actieve werknemers ligt het ziekteverzuim bovendien lager.

7. Houdt je brein jong

Wandelen is niet alleen gezond voor je lichaam, het stimuleert ook de hersenactiviteit en gaat de mentale achteruitgang tegen. Tijdens het wandelen worden nieuwe hersencellen aangemaakt én wordt de communicatie tussen die cellen vergroot. In het gebied waar de veroudering toetreedt, wordt de connectiviteit gestimuleerd. Dat wil zeggen dat het brein gaat verjongen in plaats van verouderen.

8. Stilzitten is dodelijk

Belgen zitten gemiddeld 57% van de dag op hun achterwerk (slapen niet bijgeteld). Dat is niet enkel slecht voor je rug, het verhoogt ook de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en kanker. Door lang stil te zitten aan één stuk gaat je lichaam in een soort slaapmodus. Je bloed gaat trager stromen waardoor je minder vet verbrandt en je suikerspiegel stijgt. Ook een hogere bloeddruk en een te hoge cholesterol kunnen de gevolgen zijn van langdurig zitten. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven zou je minstens 150 minuten per week ‘matig intensief’ moeten bewegen. Dat kan gaan van stevig wandelen of fietsen tot zwemmen en zelfs in de tuin werken. Hoe meer je beweegt, hoe beter natuurlijk. Je kan je bewegingen ook in stappen tellen en dan is 10.000 per dag ideaal.

9. Het is gewoon leuk

Wandelen, of het je nu in de natuur of in de stad gaat, is ook gewoon leuk! Je ziet, ruikt en ervaart onderweg nieuwe belevingen. Je kan je wandeling nóg toffer maken met enkele handige tips. Probeer bijvoorbeeld eens een ochtendwandeling net na het ontwaken. ‘s Ochtends vroeg slorp je het meeste blauwe licht op, waardoor je vanzelf beter wakker wordt. Of gebruik dat uurtje beweging om ondertussen die podcast te beluisteren waar je thuis nooit toe komt omdat altijd iets (of iemand) je aandacht opeist. Liever iets uitdagender? Stippel vijf wandelroutes uit en leg jezelf een deadline op wanneer je die wil gewandeld hebben. Of waarom de Dodentocht eens niet op de bucketlist zetten?

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…