Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe Baby Nagels Knippen of Vijlen?

Olivier
5 min read

Net zoals volwassenen, hebben baby’s ook nageltjes op hun vingers en tenen. De nagels van baby’s zijn niet zo hard, sterk en stevig als onze nagels, maar zijn meer een soort vliesjes die over de vingers en tenen heen liggen. De vliesjes zijn zeker niet hard en stevig, maar kunnen wel scherpe randjes hebben. En omdat jouw kindje nog geen controle heeft over zijn of haar ledematen, kunnen de scherpe randjes van de nagels vervelende krassen op het lichaampje veroorzaken.

Hoewel de nageltjes van kleine kinderen vervelende krasjes kunnen veroorzaken op het lichaam, mag je de nageltjes nog niet meteen knippen na de geboorte. Waarom je de nageltjes nog niet meteen mag knippen, wanneer je dit dan wel mag doen en hoe je de nageltjes van jouw kindje moet knippen, lees je op deze pagina.

Nagels knippen bij een baby: Begin niet te vroeg

In de eerste weken en maanden na de geboorte van jouw kind mag je de nageltjes van je baby nog niet meteen knippen. Er zijn meerdere reden waarom dit niet mag en de belangrijkste reden is dat er bij het knippen van de nagels een scherp randje ontstaat, die er juist voor zorgt dat je kindje nog diepere krassen kan maken met de scherpe nageltjes. Daar komt nog bij dat de nageltjes van je kindje nog erg broos zijn, waardoor de nageltjes snel inscheuren bij het knippen. Zijn de nageltjes ingescheurd, dan kan dit voor een vervelende ontsteking van het nagelriempje zorgen.

Je kunt een ontsteking van het nagelriempje bij je kind eenvoudig herkennen aan de kleur van het nagelriempje. In de eerste fase van de ontsteking is het nagelriempje namelijk rood en heeft het nagelriempje dus geen normale kleur meer. Zie je dat jouw baby een rood nagelriempje heeft, dan is het belangrijk om het nagelriempje dagelijks goed schoon te maken met alcohol. Doe je dit niet, dan kan de ontsteking door een infectie erger worden. Is de infectie na drie dagen nog niet verbeterd, dan wordt aangeraden om contact op te nemen met de dokter.

Nagels knippen bij een baby: Wanneer mag het wel?

Om te voorkomen dat jouw kindje nog scherpere randjes op de nagels krijgt of te maken krijgt met een ontsteking van het nagelriempje, mag je niet meteen na de geboorte beginnen met het knippen van de nagels. Je kunt de nagels wel wat afbijten of afscheuren om de scherpe randjes weg te halen, maar een schaartje mag er nog niet aan te pas komen.

Pas als jouw kindje drie maanden oud is, mag je stoppen met het afbijten en afscheuren van de nagels en kun je de nagels knippen. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande alinea.

Hoe baby nagels knippen?

Om de nagels van een baby te knippen, mag je niet gebruik maken van een gewoon schaartje of een gewone knipper. Deze schaartjes en knippers zijn namelijk te scherp voor jouw kindje, wat betekent dat jouw kindje mogelijk verwond kan worden door het hulpmiddel. Knip je de nagels van jouw kindje bijvoorbeeld met een gewoon nagelschaartje en beweegt je kindje plotseling, dan kan het nagelschaartje voor vervelende verwondingen zorgen. Gebruik daarom altijd een schaartje met stompe punten, ook wel een babyschaartje genoemd, of een nagelknipper voor babynageltjes.

Om de nagels van jouw kindje op de juiste manier te knippen, volg je de volgende stappen:

  • Spreid de vingertjes of teentjes een voor een en duw het vingertopje of teentopje iets terug.
  • Volg bij het knippen van de vingernageltjes de vorm van de vingers. Teennagels knip je altijd recht af.
  • Protesteert je kindje? Knip de nagels dan samen met je partner. De een kan het handje van het kindje vasthouden, terwijl de ander aan de slag gaat met het schaartje of het knippertje.

Het is ook mogelijk om de nageltjes van je kindje te knippen als je kind slaapt. Doe dit wel alleen als je een kindje hebt dat diep slaapt, zodat je kindje niet wakker kan worden en in paniek raakt.

Vind je het knippen van de nagels eng? Dan kun je er ook voor kiezen om een kartonnen vijl te gebruiken om de nagels wat korter en zachter te maken. Vijl wel altijd één richting op, zodat je voorkomt dat er haaltjes in de nagels komen. Vijl je heen en weer, dan komen er meer haaltjes in de nagels en dit maakt de nagels juist extra scherp.

TIP: Knip de nagels van je kindje liever niet als hij of zij net uit bad komt. Op dit moment zijn de nagels namelijk zacht en broos door het weken in bad, waardoor de kans groter is dat je kind een ingescheurde nagel krijgt of dat je te veel van de nagel af knipt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…