Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is de Vlaming?

Camille
3 min read

Een nieuwe round-up over de gezondheid van de Vlaming schetst nogal een somber beeld.
Uit onderzoek is gebleken dat we meer sporten en minder roken, maar dat we toch dikker worden én te veel drinken. Hoe komt dit?

1. Ongezonde voeding

We bewegen meer en eten gezonder, maar toch zien we er de positieve resultaten niet van. Hoe is dat mogelijk? Meer dan de helft van de mannen heeft zelfs overgewicht. Bij de vrouwen is dat 42% en bij de jongeren ligt dat percentage op 17%.

We proberen wel gezonder te eten, maar ongezonde voeding is heel toegankelijk en goedkoop. Voor gezonde voeding moet je meer moeite doen én het is duurder. Bovendien raakte onlangs bekend dat de federale regering voorlopig niet van plan is om de suikertaks in te voeren. In een eerste stap werden de accijnzen op frisdranken verhoogd, maar experts waren het erover eens dat die maatregel eerder de staatskas moest spijzen dan de gezondheid te verhogen.

2. Té lang stilzitten

Dat we voldoende moeten bewegen door bijvoorbeeld een half uur per dag stevig te wandelen, is voor de meesten geen geheim meer. Maar dat ook te lang stilzitten negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid, is nog onvoldoende geweten. Achter de computer, voor de tv, in de auto enz. Vlamingen zitten gemiddeld 6-9 uur per dag stil.

Wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: te lang stilzitten, zelfs in een goede houding, is ongezond. Vooral het risico op hart-en vaataandoeningen stijgt. Helaas zit die zitcultuur te sterk bij de Vlamingen ingeburgerd. Je kan wel enkele maatregelen treffen om het tij te keren:

  • Om het half uur rechtstaan
  • Wandelmeetings
  • Sta-bureaus
  • Elke dag 30 minuten extra bewegen

3. Te veel alcohol

1 op de 10 Vlamingen drinkt te veel. Een wijntje bij het eten of een pintje op café. Voor Vlamingen is alcohol vaak té vanzelfsprekend. Vooral bij mannen tussen 55-65 jaar oud is dit een probleem. Helaas is er veel onwetendheid over de risico’s van alcohol. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.  Het VAD pleit al langer voor een algemeen alcoholverbod tot 18 jaar, het bannen van reclame, het verbieden van de verkoop in tankstations en nachtwinkels en het optrekken van de prijs. Dit zijn allemaal maatregelen waar de huidige federale regering geen voorstander van is.

Dit doen we wel een beetje beter

We bewegen meer. Het aantal Vlamingen dat elke dag een halfuurtje beweegt, is de laatste 10 jaar enorm gestegen. Ongeveer 40% van de bevolking probeert die aanbeveling te halen. Dit betekent echter niet dat alle Vlamingen voldoende sporten. Jongeren doen het heel wat slechter. Amer 15% haalt de beweegnorm van een uur. Toch is er ook een positieve noot: bij jongeren die minstens 2 uur per week intensief sporten, scoren we beter dan het Europees gemiddeld.

De Vlamingen roken ook minder. In 2008 rookte nog 1 op 4 Vlamingen, in 2013 was dit aantal al gedaald naar 1 op de 5 Vlamingen. Toch moet er nog meer worden ingezet op specifieke doelgroepen. Roken gebeurt voornamelijk door personen met een lager of geen diploma.  Hoe dan ook blijven de kosten voor de samenleving groot. Iets meer dan 13,5% van alle overlijdens is toe te schrijven aan tabak. Bovendien kost het onze samenleving ook jaarlijks heel wat geld. Extra accijnzen op tabak, neutrale pakjes, een reclameverbod enz. Het zijn geen ongekende maatregelen om het rookgedrag verder terug te dringen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…