It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hoe voorkom je een eetbui?

Anja
5 min read

Bijna iedereen heeft wel eens een vreetbui ’s avonds. Wellicht (her)ken je deze situatie: je zit ’s avonds in de zetel zit en je hebt plots zin in iets lekker. Deze lekkernij bestaat dan bijvoorbeeld uit een vette of zoete snack: een zak chips, een pak koekjes of een reep chocolade.

Oorzaken van vreetbuien

Er zijn verschillende oorzaken voor vreetbuien. Sommige mensen zijn zich niet bewust van de eetbuien. Dan worden voedingsmiddelen zoals chips, koekjes en chocolade vrijwel op "automatische piloot" opgegeten. Iemand anders kan ‘s avonds dan weer een vreetbui krijgen als gevolg van een bepaalde emotie zoals verdriet, teleurstelling of frustratie. Ook een suikerverslaving of verveling kunnen ervoor zorgen dat je 's avonds grijpt naar ongezonde snacks. Dit geldt ook voor factoren zoals eenzaamheid en stress.

Bewustwording is essentieel

Veel mensen hebben achteraf spijt van de vreetbui. Je vraagt je af waarom je de drang naar zoetigheid niet kon weerstaan. Wellicht blijf je soms nog even rondlopen met een gigantisch schuldgevoel. Dit schuldgevoel kan de oorzaak van zijn van volgende vreetbuien.

Het is belangrijk dat je je neerlegt bij het feit dat je een vreetbui had en dat er misschien nog zo'n buien zullen of kunnen volgen. Het is zeker niet eenvoudig om er een einde aan te maken. Een heleboel mensen hebben het er erg moeilijk mee. Je bent dus absoluut niet de enige die met dit probleem worstelt. De meeste vreetbuien vinden plaats in de avond, vooral als je voor de televisie of achter een ander beeldscherm zit.

Als je vreetbuien wilt voorkomen moet je je om te beginnen bewust worden van de dingen die je doet. Je moet de oorzaak van een vreetbui proberen achterhalen. Door hier eens goed over na te denken, kom je vaak tot verhelderende inzichten.

Schiet in actie

Je kunt voor jezelf opschrijven op welke momenten je last krijgt van een vreetbui. Ga dan eens na of je de vreetbui bijvoorbeeld kan toeschrijven aan hoe je je op dat moment voelde. Voelde je je verdrietig, teleurgesteld, boos of juist heel blij of verheugd?  Denk ook eens na over de uren voor je vreetbui. Door nauwkeurig op te schrijven hoe je je voelde voor én tijdens een vreetbui, zul je je bewuster worden van de "triggers" of redenen tot dat eetgedrag.

Manieren om vreetbuien te voorkomen

Iedereen heeft zo nu en dan wel eens een zwak moment, een moment waarop je de verleiding niet kunt weerstaan. Dit zijn enkele tips en adviezen die je kunnen helpen om een vreetbui te voorkomen:

Voldoende slaap

Een slaaptekort zal het gevoel van honger overdag verhogen. Om dit te voorkomen is het dan ook essentieel om voldoende én ook regelmatig te slapen.

Eet meer eiwitten

Als je ’s avonds het gevoel krijgt dat er een vreetbui 'op de loer ligt', dan kun je een beetje magere zuivel eten. Een gekookt eitje kan bijvoorbeeld voorkomen dat je ongezond gaat snacken of zelfs een vreetbui krijgt. Voor een heleboel mensen zullen de eiwitten die in deze voedingsmiddelen zitten, helpen om het hongergevoel te stillen. De kans is dus groot dat ook jij hier baat bij hebt.

Een (gezond) ontbijt

Goed ontbijten kan vreetbuien in de avond voorkomen. Beter sla je om die reden dan ook geen ontbijt meer over. Je dag beginnen met een gezond en vezelrijk ontbijt waarin bovendien langzame koolhydraten, fruit en eiwitten aanwezig zijn, zal zeker helpen om je bloedsuikerspiegel in de loop van de dag stabiel te houden. Een stabiele bloedsuikerspiegel dringt de kans op het ontstaan van een vreetbui namelijk fors terug.

Eet overdag genoeg gezonde voeding

Dikwijls eten mensen die willen vermageren minder eten dan eigenlijk goed is. Overdag is dat op zich niet zo'n groot probleem, maar ’s avonds zal je lichaam wel behoefte krijgen aan de nodige energie, en dus calorieën. Als gevolg hiervan zal de kans op een hongeraanval toenemen. Overdag grotere porties gezonde voeding eten, bijvoorbeeld meer groenten bij je avondmaal, kan zeker helpen.

Voorkom dat je ongezonde snacks in huis hebt. 

Wat je niet in huis hebt, kun je namelijk ook niet eten. Dat lijkt wellicht een overbodige tip, maar veel mensen vergeten deze tip op te volgen. Je boodschappen doe je bovendien beter op momenten dat je geen honger hebt omdat je de verleiding van allerlei snacks dan beter weet te weerstaan.

Eet op regelmatige tijden overdag

Regelmaat in maaltijden is een goede manier om een hongergevoel aan het einde van de dag te voorkomen. Je lichaam leert dan namelijk leren op welke momenten het de inname van voedsel kan verwachten.

Zoek afleiding

Zoek afleiding als je zin hebt in een ongezonde snack. Je kunt dan bijvoorbeeld beter iets doen wat je niet in verband brengt met voedsel of eten. Maak bijvoorbeeld eens een wandelingetje in de buitenlucht of hou je bezig met een afleidende hobby zoals breien of tekenen. In elk geval dien je actief met andere dingen bezig te zijn zodat je die andere gedachten ongemerkt voorbij kunt laten gaan.

Door Anja

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...