Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel glazen wijn mag je drinken?

Olivier
2 min read

Al jarenlang zijn er diverse onderzoeken naar het effect van wijn gedaan. Uit al deze onderzoeken werd vaak hetzelfde geconcludeerd. Mensen die geregeld wijn drinken, lopen minder risico op hart- en vaataandoeningen, zoals een hartaanval of pijn op de borst.

Wetenschappers noemen dit effect de Franse paradox. De Fransen eten namelijk best veel verzadigde vetten, die juist weer de kans op hart- en vaatziekte verhogen, maar toch komen er in Frankrijk minder hartaanvallen voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Franse gewoonte om een wijntje bij de maaltijd te drinken. Natuurlijk is wijn alleen gezond als je er maar een paar glaasjes van drinkt. Het bevat alcohol en dit kan wel weer schadelijk zijn voor je lichaam. Hoeveel glazen mag je dus drinken, zonder te veel risico’s te nemen?

Als de alcohol in je lichaam terecht komt, wordt deze in de enzym aceetaldehyde omgezet. Dit is een giftige en kankerverwekkende stof. Gelukkig heeft je lichaam daar iets op bedacht. Het maakt dan ook een tweede enzym aan die de giftige aceetaldehyde omzet in een ongevaarlijke stof.

Een glas per dag

Als je regelmatig een glaasje wijn drinkt, dan kan je lichaam de alcohol goed verwerken. Dit is niet zo als je in een keer veel alcohol drinkt. Je lichaam raakt dan overbelast en het kan de alcohol niet meer goed verwerken. Drink in ieder geval niet meer dan een glas wijn per dag en las ook minimaal twee alcoholvrije dagen per week in.

De weg op?

Ga je nog de weg op? Dan moet je natuurlijk helemaal voorzichtig zijn. Volgens de wet mag er niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed zitten. Dit komt neer op ongeveer twee glazen wijn. Toch is het verstandiger om het maar bij een glas te houden. Zelfs met een alcoholpromillage van 0,5 procent in je bloed loop je namelijk twee keer zoveel meer kans op een dodelijk ongeval.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…