Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is onze buitenlucht tegenwoordig ongezonder dan binnen? De waarheid over onze luchtkwaliteit

9 min read

De gemiddelde Vlaming brengt 85% van zijn tijd binnenshuis door, waarvan het grootste deel in zijn eigen woning. Uit verschillende studies blijkt dat de buitenlucht in een stadskern met een gemiddelde verkeersintensiteit gezonder is dan de lucht in de gemiddelde woonkamer. Daar gaat je excuus om niet naar buiten te gaan.

Tijd om de nodige informatie over binnen- en buitenlucht op een rijtje te zetten. Wat bepaalt de buitenluchtkwaliteit en die in gesloten ruimtes? Wat zijn de vervuilende stoffen in gesloten ruimtes? En hoe kan je de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes verbeteren?

Buitenlucht vs. binnenlucht

Veel factoren bepalen de kwaliteit van de binnen- en buitenlucht. De luchtkwaliteit varieert van stad tot stad en van woning tot woning. Wij sommen de factoren op die respectievelijk de buitenlucht en het binnenklimaat beïnvloeden.

Wat bepaalt de kwaliteit van de buitenlucht?

De buitenlucht die we inademen is een mix van duizenden stoffen. Stikstof, zuurstof en waterdamp zijn de bekendste stoffen die we nodig hebben om te kunnen leven op aarde. De samenstelling van de lucht en de aan- of afwezigheid van bepaalde stoffen bepaalt de kwaliteit van de buitenlucht.

Buitenlucht bedreigd door verontreinigingspieken en achtergrondconcentraties

De kwaliteit van de buitenlucht kan enerzijds bedreigd worden door een verontreinigingspiek en anderzijds door achtergrondconcentraties:

  • Verontreinigingspieken treden op bij specifieke weersomstandigheden. De concentratie van één of meerdere polluenten – een benaming voor verontreinigde of vervuilende stoffen – in de omgevingslucht is op dat moment bijzonder hoog. Afhankelijk van het soort polluenten, doen bepaalde pollutiepieken zich meer voor in de zomer of de winter.

Een hoge ozonconcentratie in de lucht zorgt bijvoorbeeld bij bepaalde mensen voor irritatie van de ogen, longontstekingen en astma-aanvallen. Vooral kwetsbare personen – zoal senioren en kinderen – zijn hier de dupe van. Verder beschadigt ozon ook de bomen en planten en heeft het een negatief effect op de opbrengst van de landbouw.

  • Daarnaast heb je achtergrondconcentraties die permanent aanwezig zijn maar een zwakker effect hebben. Vaak gaat het om een mengeling van verontreinigende stoffen die elkaar op (middel)lange termijn versterken.

Kwaliteit van buitenlucht is dynamisch

De kwaliteit van de lucht is afhankelijk van bepaalde factoren zoals de plaats van de uitstoot, de weersomstandigheden en de topografie. Hoe het gesteld is met de actuele luchtkwaliteit in jouw omgeving, kan je hier nagaan.

Buitenlucht is over het algemeen beter dan binnenlucht. Ga dus naar buiten! Een #toerke wandelen in de buitenlucht kan zoveel deugd doen. Wil je ontdekken welk #toerke er op jouw lijf is geschreven? Doe dan deze test!

Wat bepaalt de kwaliteit van het binnenklimaat?

In een woning gebeuren de meest uiteenlopende zaken; we koken, douchen, poetsen, houden huisdieren en ontvangen vrienden. Er wordt m.a.w. geleefd. Het is dan ook voor de hand liggend dat de luchtkwaliteit van onze woning, naast levensstijl en eetgewoontes, een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. We hebben de kwaliteit van de lucht in onze woning voor het grootste deel zelf in handen, wat niet het geval is voor buitenlucht.

Binnenlucht is minder zuiver dan buitenlucht

Bepaalde stoffen komen binnenshuis in grotere concentraties voor dan in de buitenlucht en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. De volgende stoffen kunnen veel schade berokkenen:

Tabaksrook

Wie vaak in een ruimte vertoeft waar tabaksrook hangt, kan ademhalingsproblemen, longkanker, oogirritatie en hoofdpijn krijgen.

Vochtigheid

In een vochtige ruimte kunnen een groot aantal bacteriën en schimmels groeien. Die kunnen op hun beurt aanleiding geven tot het ontstaan van allergieën, astma en ademhalingsproblemen. Op termijn kan zelfs het immuunsysteem aangetast worden.

Chemicaliën

In bepaalde meubelen, schoonmaakproducten en tapijten zitten schadelijke en synthetische chemicaliën. Die zijn niet alleen irriterend voor neus, ogen en keel maar kunnen ook de lever en het zenuwstelsel aantasten. Verder kunnen hoofdpijn en misselijkheid gevolgen zijn van de chemicaliën.

Stikstofdioxide (NO2) en koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide kan een misselijk en duizelig gevoel opwekken. Indien de stof in hoge concentraties aanwezig is in een afgesloten ruimte, kan dat fatale gevolgen hebben.

No2 kan kortademigheid, keelirritatie en infectie van de luchtwegen veroorzaken.

Radon

Wie dit radioactief gas vaak inademt, kan op termijn longkanker krijgen.

Allergenen

Allergenen (zoals pollen) kunnen ademhalingsproblemen in de hand werken.

Binnenklimaat = binnenlucht + buitenlucht

Verontreinigde buitenlucht blijft niet wachten aan de voordeur. Buitenlucht dringt sowieso ons huis binnen. Tel de bovenstaande factoren daar nog eens bij en je snapt waarom binnenlucht ongezonder is dan buitenlucht.

5x gezonder binnenklimaat

Wij zetten vijf tips op een rijtje die je helpen om de luchtverontreiniging in je woning zoveel mogelijk de kop in te drukken.

1.      Laat de buitenlucht  binnen in je huis

Een gemiddeld gezin produceert door te koken, te poetsen en te ademen twaalf liter waterdamp per dag. Die waterdamp blijft hangen in je woning en vindt enkel de weg naar buiten als je een raam of deur opent. Door te verluchten kan de vervuilde lucht naar buiten en de frisse buitenlucht naar binnen. Idealiter combineer je regelmatig verluchten met een goede standaardventilatie in je woning.

Merk op dat het beter is om je raam gedurende een kwartier helemaal open te zetten dan de hele dag op een kiertje. Een kiertje zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning onder 15 graden daalt wat kan leiden tot condensatie en vocht.

2.      Kies je meubels en accessoires bewust

Bepaalde tapijten en meubels bevatten formaldehyde, een stof die je binnenklimaat grondig aantast. Kies, indien mogelijk, voor meubelen uit hout en natuurlijke producten.

3.      Laat je verwarmingsketel en boiler regelmatig controleren

Jaarlijks sterven mensen door een koolstofmonoxidevergiftiging (CO). Dat onzichtbare, reukloze gas kan worden uitgestoten door een defecte verwarmingsketel of een slecht aangesloten boiler. Plan dus zeker een jaarlijks onderhoud in.

4.      Stofzuig goed en regelmatig

Huisstof zit boordevol ziekteverwekkers zoals mijten. Door dagelijks te stofzuigen verklein je het risico op allergieën. Was ook vaak je beddengoed en tapijten. Huisstofmijten verbergen zich hier graag in.

5.      Kies voor ecologische poetsproducten

Vermijd het gebruik van geurkaarsen, huisparfums en zeker van wierook. Ook bij het wassen en poetsen raden we het gebruik van ecologische producten zoveel mogelijk aan.

Buiten(lucht) is beter

Naast de buitenlucht op regelmatige basis binnen te laten in je woning, heb je er ook baat bij om regelmatig naar buiten te gaan. Probeer dagelijks minstens een halfuurtje buiten te bewegen. Naast fysieke voordelen – zoals gezonde luchtwegen en vitamine D-inname – heeft het ook een aantal mentale voordelen: het helpt om je stress te beheersen en om je gemoed te verlichten. Het kost je bovendien ook niets.

Overtuigd van de voordelen die wandelen biedt? Ontdek via deze test welke soort wandeling er het best bij je past!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…