Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Start to walk: 5 stappen om een goede conditie op te bouwen

5 min read

Een betere conditie opbouwen, dat doe je meestal stap voor stap. En dat mag je letterlijk nemen. Wandelen is de ideale sport om langzaam meer te gaan bewegen. Elke dag een blokje om is het perfecte begin. Zo pak je het aan:

Stap 1: kom van je stoel

Je hoeft niet meteen elke avond te gaan fitnessen, lopen of fanatiek beginnen met het heffen van gewichten om een conditie op te bouwen. Daarmee vergroot je alleen het risico op een blessure en de kans dat je het volhoudt, is zeer klein. Begin met kleine beetjes. Heb je een bureaujob en zit je de hele dag op je stoel? Zet je dan minstens elke dertig minuten even recht en maak een klein wandelingetje. Bijvoorbeeld naar het toilet, naar de koffiemachine of gewoon een eindje door de gang. Tijdens je middagpauze kan je al rechtstaand of al wandelend lunchen. Ook meetings kunnen dikwijls perfect rechtstaand gehouden worden en naar die collega op de andere verdieping ga je voortaan met de trap in plaats van met de lift.

Stap 2: maak van wandelen een gewoonte

Buiten de kantooruren kan je een paar simpele aanpassingen doen om net iets meer te bewegen. Parkeer je auto wat verder van de ingang van de supermarkt of neem eens de fiets naar de bakker. Elke avond een blokje om wandelen na het avondeten geeft je sowieso meer energie dan languit in de zetel te ploffen en er de hele avond niet meer uit te komen. Bovendien helpt het je spijsvertering en heb je minder het gevoel van een zware maag. Probeer zoveel mogelijk een vast tijdstip te hanteren voor je wandelingetje, dan wordt dat sneller je vaste routine.

Een #toerke doen heeft dus heel wat voordelen. Benieuwd welk #toerke er bij jou past? Doe dan deze test!

Stap 3: verhoog de intensiteit

Mag het nog een tikkeltje meer zijn? Wandel aan een stevig tempo, ook als je gewoon over straat loopt. Misschien kan je iets langere afstanden afleggen met de (elektrische) fiets? Probeer zo af te wisselen tussen licht intensief bewegen en matig intensief bewegen (je hart slaat wat sneller en je ademhaling verhoogt ook). Een of twee keer per week kan je er dan een portie beweging aan hoge intensiteit tegenaan gooien. Dat kan een work-out tijdens een groepsles zijn, een stevig toertje fietsen, een rondje joggen of een langere afstand wandelen.

Stap 4: wandel zoveel mogelijk in de ochtend

Omdat wandelen je ook in de buitenlucht brengt, heeft het bovendien nog een paar gezondheidsvoordelen. Je krijgt namelijk meteen ook je dagelijkse portie frisse lucht en zonlicht binnen. Je gaat best zoveel mogelijk naar buiten vanaf het opstaan tot ongeveer 11 uur. En ook na je lunch helpt een portie zonlicht om het traditionele middagdipje te verkleinen.

Stap 5: geef jezelf een uitdaging

Net zoals lopers altijd maar meer kilometers op hun teller willen, kunnen wandelaars zichzelf blijven uitdagen. Stel jezelf een doel van bijvoorbeeld 6.000 stappen en verhoog dat zodra je het gehaald hebt. Zeggen stappen je helemaal niks? Kies dan voor een ander doel, zoals bijvoorbeeld de 3 mooiste wandelroutes van Vlaanderen afleggen of op 1 jaar tijd in alle provincies van België gaan wandelen. Zo geniet je telkens van iets nieuws en blijf je jezelf uitdagen. Wandelen is de ideale sport om langzaam je conditie mee op te bouwen. Je start met elke dag een klein blokje om en bouwt zo stilaan op. Volgende week doe je er twee straten extra bij en daarna maak je een iets grotere lus. Na een maand kan je tijdens het weekend een langere tocht doen en ook daar weer opbouwen. Starten met wandelen, dat doe je stap voor stap. Ontdekken welke 3 #toerkes jou op het lijf geschreven zijn? Ontdek het via deze test!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…