Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het juiste brilletje voor je zoon of dochter

Olivier
4 min read

Als je zoon of dochter moeite heeft met het bord lezen in de klas of zijn/haar boek erg dicht of ver houdt om te lezen, kan dit een aanwijzing zijn dat je kind beter een bezoekje brengt aan de oogarts. Gelukkig wordt een brilletje tegenwoordig meer en meer populair en kan alles op maat gemaakt worden, ook voor kinderen. Je kind kan zijn of haar persoonlijk montuur kiezen, zodat een bril naast een noodzakelijk ‘kwaad’ ook helemaal past bij de persoonlijkheid en stijl van je kind.

Oogtest afnemen

Een (klein) kind en zelfs oudere kinderen kunnen niet altijd het juiste onderscheid maken tussen scherp en wazig zien, zeker als ze niet anders gewoon zijn. Daarom is het belangrijk om preventief de ogen van je kind af en toe te laten checken. Als oogafwijkingen in de familie vaak voorkomen, kan 1 maal per jaar geen overbodige luxe zijn. Hoe vroeger een probleem wordt opgemerkt, hoe beter de kleine oogjes van uw kind zich zullen kunnen aanpassen en hoe kleiner de stap is naar een bril. Soms ‘ontgroeien’ de kinderen zelfs hun afwijking en is de bril dus tijdelijk.

Bij de oogarts of gewoon bij de huisarts kan je om een oogtest vragen. Aan de hand van een druppelonderzoek kan bepaald worden hoe sterk de bril moet afgestemd worden.

Wanneer een bril

Oogartsen wijzen erop dat je als ouder je kind het beste kent en kan observeren. Doet je zoon of dochter iets wat hij/zij nooit eerder deed? Dan kan er iets mis zijn. Let bijvoorbeeld op de volgende signalen:

  • Veel en regelmatig wrijven in de oogjes (dit wijst op vermoeidheid van de ogen)
  • Te dicht bij de tv zitten of een boek erg dicht of ver houden om te lezen
  • Een lui oog of scheelkijken
  • Achterstand op school of de leerkracht die aangeeft dat je zoon of dochter vaak niet mee is tijdens de les (dit bijvoorbeeld omdat hij of zij het bord niet goed kan zien)
  • Weinig of moeilijk oogcontact maken
  • Veelvuldig knipperen

De juiste bril

Allereerst is het belangrijk om aan je kind uit te leggen dat hij of zij blij mag zijn met een nieuwe bril. Als je zegt dat hij of zij een bril MOET dragen omdat er iets mis is met de oogjes, zal dit vaak voor tegensputteren zorgen of ze krijgen het gevoel dat ze abnormaal zijn. Vertel dat hun nieuwe accessoire geen speeltje is, maar een cadeautje dat ervoor zorgt dat ze alles opnieuw beter zien.

Afhankelijk van de sterkte, activiteit van je kind, gebruik van de bril en of dochter- of zoonlief veel leest, kan je een individuele bril kiezen. Let op de stevigheid en veiligheid van de neusbrug en de montuurarmen. Voor elke gezichtsvorm kan je een bijpassende bril vinden.  Ronde of ovalen monturen passen het best bij personen of kinderen met een hoekig of hartvormig gezicht. Een rechte of klassieke bril is dan weer geschikter voor mensen met een ovalen of rond gezicht.

Sommige brillen komen met enkele kindvriendelijke extra’tjes zoals een antireflectiecoating of extra harde glazen. Vraag ernaar bij je opticien.

Het prijskaartje?

Een bril met glazen op sterkte kan prijzig uitkomen, zeker als uw kindje groeit en een andere smaak krijgt, een nieuwe sterkte nodig heeft of de bril iets te veel laat rondslingeren. Vraag na bij je brillenwinkel of ze speciale aanbiedingen hebben die de bril laten meegroeien met het kind. Hierdoor betaal je misschien wat meer, maar je krijgt wel een excellente service na verkoop. Je vaste opticien past dan de bril steeds aan aan de noden van je opgroeiend kind, waardoor je op lange termijn geld bespaart. Ook via de ziekteverzekering kan je de kosten wat drukken. De ziekteverzekering van OZ, Medicalia, betaalt tot 75% en tot 600 euro per jaar terug voor oogverzorging. Dit geldt op brilglazen op sterkte, lenzen met dioptrie, laserbehandeling en krasjes op het oog (keratotomie).

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…