Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat je kan verwachten als je kind naar de logopedist moet

Olivier
3 min read

Kindjes leren een taal al doende en pikken alles op uit hun omgeving. Tot hun drie jaar zijn baby’s en peuters extra gevoelig voor taalvaardigheid. Tot deze leeftijd worden ze beïnvloed door alle geluiden en klanken die ouders en volwassen rond hen maken. Ze leren brabbelgeluiden maken, bootsen klanken na en zullen uiteindelijk hun uitspraak verfijnen. Maar als je kindje niet helemaal op schema zit qua spraakontwikkeling of moeite heeft met praten, lezen of schrijven, kan een logopedist raad bieden.

Wanneer een logopedist raadplegen

Vergelijken met andere kindjes heeft niet veel zin, want elk kindje leert op zijn of haar eigen tempo. Zo zal het ene kind zijn eerste woordje uiten rond het eerste levensjaar, terwijl een ander kind pas rond 2 jaar zal beginnen vertellen. Natuurlijk zijn er wel enkele richtlijnen en merkpunten. Als je kindje te fel afwijkt van deze standaards is het aangeraden je pediater te contacteren of een logopedist om raad te vragen. Contacteer een arts als je kindje:

  • Op 10 maanden weinig brabbelt en klanken maakt
  • Op 18 maanden weinig respons biedt op taal en nog geen woorden probeert te maken
  • Rond 2-2,5 jaar: geen tweewoordzinnen kan vormen
  • Rond 3-4 jaar: onverstaanbare zinnen maakt en zich niet kan uiten
  • Rond 4-4,5 jaar: geen samenhangend verhaal kan vertellen
  • Vanaf 5 jaar: slechte of geen zinnen maakt maar enkel losse woorden gebruikt.

Wat doet een logopedist

Allereerst zal je logopedist enkele testen afnemen om de spraakontwikkeling van je kind na te gaan. Op een speelse manier en aangepast aan de noden en het karakter van het kind, kan een logopedist je kind helpen met stem- of spraakproblemen. De logopedist leert je kind hoe de stem op een correcte manier te gebruiken (bijvoorbeeld bij kindjes die vaak schreeuwen of niet kunnen fluisteren) , ze verbeteren de articulatie (denk aan slis-problemen) en leren woordjes uitspreken (denk aan klanken en letters omwisselen). Je kind leert zo opnieuw of beter communiceren met leeftijdsgenootjes en herwint vaak zijn of haar zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen kinderen met eet- en drinkproblemen geholpen worden om (opnieuw) te leren slikken, kauwen,…

Logopedist op latere leeftijd

Niet alleen tijdens het proces van spraakontwikkeling komen problemen voor. Op latere leeftijd kan je zoon of dochter nog steeds (plots) moeite krijgen met taal. Let op achteruitgang van taalvaardigheid, veel nasale klanken, heesheid, stotteren voor lange periodes, te snel of te traag praten, moeite met lezen of schrijven en afwijkingen aan het gebit die spraakmoeilijkheden veroorzaken. Ook hiervoor kan je een logopedist contacteren die je kindje persoonlijk begeleidt.

Als volwassene een logopedist inschakelen wordt vaak onderschat. Je stem is belangrijk en moet dus onderhouden worden. Heb je als volwassene last van stemklachten, gehoor- of spraakstoornissen of heb je moeilijkheden na een medische ingreep of een ongeval, dan zet je best de stap naar een logopedist of spraakcoach.

Terugbetaling logopedist

Wanneer je kind een structureel spraakprobleem heeft of een preventieve behandeling ondergaat, kan je soms weken, maanden of jaren bezoekjes brengen aan je logopedist. Hierdoor kan de rekening oplopen. Via de logopedist of de adviserende arts kan logopedie terugbetaald worden dankzij je ziekenfonds.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…