Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van vermoeide ogen?

Camille
4 min read

Wanneer je bezig bent met de zaken van alledag is het niet fijn als je tussendoor telkens last hebt van vermoeide ogen. Het zorgt ervoor dat je je niet meer kunt focussen op waar je mee bezig bent, en dat je alles om je heen misschien niet even helder meer ziet. Misschien gaan je ogen er wel van prikken of branden, of doen ze op een andere manier pijn. Soms ga je dubbel zien, krijg je droge ogen of voelen ze zwaar aan. Het kan zijn dat je sterren gaat zien of dat je ogen licht heel slecht kunnen verdragen. Soms krijg je er zelfs hoofdpijn van, wat de situatie er ook niet bepaald beter op maakt. Maar hoe komt dat gevoel dat je ogen extreem vermoeid zijn?

Wanneer je ogen dergelijke signalen afgeven, betekent dit in veel gevallen dat je iets moet veranderen aan de manier waarop je je ogen gebruikt. Misschien spannen je oogspieren zich te lang samen doordat je teveel tuurt, of knipper je niet genoeg. Er is een groot aantal oorzaken die voor vermoeide ogen aangewezen kunnen worden.

Computergebruik

Vermoeide ogen komen vandaag de dag steeds vaker voor. De grote boosdoeners zijn hierin de computerschermen waar steeds meer naar gestaard word. Door dit staren focusen je ogen zich te lang op één punt, wat zeer slecht is voor je ogen. Ze zijn namelijk juist gemaakt om vee te bewegen. Bovendien zorgt computeren gedurende een lange tijd ervoor dat je een stuk minder knippert dan je ogen nodig hebben. Dit maakt je ogen droog en kan zorgen voor het achteruitgaan van je zicht. Deze klacht kan ook worden veroorzaakt door andere schermen, zoals tablets of mobiele telefoons. Uiteraard is in dit geval de beste oplossing het minderen van de tijd die je besteed achter een beeldscherm. Wanneer je hier wel gebruik van maakt, is kan het helpen om tussendoor regelmatig te knipperen en je ogen te sluiten.

Overmatige blootstelling aan kunstmatig licht

Wanneer je ogen teveel kunstmatig licht in één keer te verdragen hebben, zullen ze je dit niet in dank afnemen. Kunstmatig licht zorgt ervoor dat je ogen zich extra moeten inspannen, en hiervoor moeten extra spieren aangespannen worden. Hierdoor draaien je ogen in feite dus overuren. Langdurig blootgesteld worden aan kunstmatig licht is dan ook zeer slecht voor je ogen. De oplossing is om je ogen wat natuurlijk licht te gunnen, en opnieuw om genoeg te knipperen.

Tekort aan natuurlijk licht

Naast het feit dat je je ogen zo veel mogelijk van kunstmatig licht vandaan moet houden, moet je er ook voor zorgen dat je ogen wel genoeg in contact komen met het goede licht: zonlicht. Dit hebben je ogen nodig voor het aanmaken van bepaalde vitamines, en bevorderen dan ook de werking van je ogen en daarmee je zicht. Vermoeidheid van je ogen kunnen dan dus ook komen door het tekort aan bepaalde vitamines dat wordt veroorzaakt doordat je de hele dag niet in de zon komt. Naar buiten dus.

Slaaptekort

Net zoals de rest van je lichaam hebben ook je ogen slaap nodig. Tijdens de slaap kunnen je ogen zich herstellen van de inspanningen van de dag, en kunnen ze schoongemaakt worden. Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, hebben je ogen zeer weinig tijd om zich weer enigszins te herstellen. Hierdoor kunnen ze rood worden en prikkerig en zwaar aan gaan voelen. Een goede nachtrust doet in dit geval vaak al wonderen.

Andere klachten

Wanneer geen van bovenstaande klachten en oplossingen op jou van toepassing is, kan er meer aan de hand zijn. Allerlei onderdelen van het oog kunnen beschadigd zijn. Als je vermoedt dat dit de oorzaak zou kunnen zijn van je oogklachten, zal een bezoek aan de huisarts een verstandig idee zijn.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…