Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leer de trucjes van de voedingsindustrie kennen

Bram
2 min read

Maar liefst 80% van de suiker die we binnenkrijgen zit ‘verborgen' in voedingsproducten. Voeding kan gezond lijken, maar toch is er vaak suiker aan toegevoegd. denk bijvoorbeeld aan appelmoes, vruchtensappen, brood en groenten in blik. Minder snoepen is niet het enige dat je moet doen om minder suiker te eten. Je zal de etiketten op bewerkte voedingsmiddelen goed moeten lezen voor je ze koopt. Voedingsbedrijven proberen ons al jaren om de tuin te leiden door suiker een andere naam te geven op het etiket. Er zijn maar liefst 77 synoniemen voor suiker. 

77 verschillende namen voor suiker

Verborgen suikers vind je niet altijd terug op het etiket, maar let eens goed op deze namen? Het zijn enkele van de meest gebruikte synoniemen voor suiker.

  1. Sucrose
  2. Sacharose
  3. Sacharose
  4. Stroop
  5. Siroop
  6. Fruitsuiker
  7. Fructose
  8. Fructosestroop
  9. Druivensuiker
  10. Glucose
  11. Glucosestroop
  12. Melksuiker
  13. Melkpoeder (bevat 51¨% suiker)
  14. vruchtensapconcentraat
  15. geconcentreert perensap
  16. lactose
  17. Nectar
  18. Maltose
  19. Malthodextrine
  20. Maple Syrop

“Zonder toegevoegde suikers”

De consumentenbond waarschuwt al langer voor dit trucje. Op verschillende verpakkingen kan je lezen dat er geen suiker is toegevoegd aan een product. Maar soms is dat enorm misleidend. Sommige voedingsmiddelen worden bijvoorbeeld gezoet met ‘vruchtensap’. Maar die vruchtensap bevat zoveel natuurlijke suikers dat er eigenlijk geen verschil is met gewone suiker. Laat je dus niet misleiden!

Kleinere porties

Voedingsfabrikanten zijn verplicht om de hoeveelheid suiker dat in hun producten zit op de verpakking te vermelden. Ze vermelden dan de hoeveelheid calorieën, suiker en vet per 100 gram. Omdat voedingsfabrikanten je niet willen afschrikken hebben ze een trucje bedacht. In plaats van de voedingsinformatie per 100 gram weer te geven, vermelden ze alleen de voedingswaarde per ‘portie’ of ‘eenheid’. Het lijkt dus alsof er weinig calorieën inzitten, maar dat is bedrog. Laat je niet vangen door de voedingsindustrie. Lees de verpakkingen en koop wat het gezondste is voor jou en je gezin.

 

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…