Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lezersvraag: Hoe weet ik zeker dat ik in de menopauze ben?

2 min read

Naar aanleiding van de Dag van de Menopauze op 18 oktober 2017 vroegen we jullie vragen over de menopauze in te sturen die jullie graag beantwoord zouden zien op Gezond.be. Al drie vragen werden door menopauzeconsulente Chris Van Gaver de afgelopen weken beantwoord. Deze week beantwoordt ze de laatste, namelijk hoe weet ik zeker dat ik in de menopauze ben? 

1 jaar niet gemenstrueerd

Een vrouw is officieel in de menopauze wanneer ze gedurende 1 jaar niet meer gemenstrueerd heeft. Dat weet je dus eigenlijk pas 1 jaar later. Als er sprake is van een behandeling of aandoening kan je direct in de menopauze komen, dus van de ene dag op de andere. In normale omstandigheden wordt de menopauze voorafgegaan door een overgangsfase. Dat is een periode die 6 à 10 jaar kan duren en gekenmerkt wordt door hormonale schommelingen die allerlei klachten en reacties teweeg kunnen brengen.

Op basis van een bloedonderzoek kan men je hormoonspiegels controleren doch deze testen zijn niet 100% betrouwbaar. De hormonale balans verschilt van vrouw tot vrouw en van dag tot dag. Een uitgebreid onderzoek kan wel nuttig zijn om andere pathologie uit te sluiten zoals schildklierpathologie, diabetes

De belangrijkste indicatoren zullen vooral vanuit jezelf komen: je klachten (fysisch en psychisch) maar vooral je menstruatiepatroon zijn hierbij een belangrijke parameter.

Pilgebruik en bloedonderzoek

Een bloedonderzoek is niet nuttig als je de anticonceptiepil neemt, de hormonen in de pil geven afwijkende resultaten (waardoor ze dus onbetrouwbaar zijn). Je dient minstens 2 maanden gestopt te zijn met de pil vooraal je een bloedafname laat uitvoeren. Het stoppen met de pil geeft je dikwijls al meer duidelijkheid over de fase waarin je je bevindt (wel of geen klachten, wel of geen menstruatie). Als je al bio-identieke medicatie gebruikt ter behandeling van overgangsklachten is een bloedafname ook niet nuttig.

Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be. Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…