Fijn stof, uitlaatgassen, roetdeeltjes… De berichtgeving over de verschillende oorzaken van luchtvervuiling is tegenwoordig niet meer weg te slaan uit het nieuws. Waar veel mensen zich echter niet bewust van zijn, is dat onze lucht binnenshuis soms nog erger vervuild is. Zo is de kwaliteit van onze lucht binnen in huis in sommige gevallen tot tien keer slechter dan buiten!
Bovendien is de luchtkwaliteit niet overal in huis hetzelfde: in bepaalde kamers is de lucht meer vervuild dan in andere. Wij zetten even voor je op een rijtje om welke kamers het gaat en hoe je de luchtvervuiling in deze kamers gepast kan aanpakken.
Om welke kamers gaat het?
De kinderkamer
Het zal je waarschijnlijk verrassen, maar uit een Deens onderzoek blijkt dat kinderkamers vaak de meest vervuilde kamers in huis zijn. Kinderkamers bevatten namelijk de hoogste concentratie aan schadelijke stoffen. Deze stoffen worden bijvoorbeeld uitgestoten door het speelgoed en knutselgerief dat in deze kamers ligt. Dat net kinderkamers het sterkst vervuild zijn, vormt een probleem, omdat de longen en hersenen van kinderen nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Ze zijn hierdoor extra kwetsbaar voor luchtvervuiling.
De badkamer
Ook in de badkamer is de luchtkwaliteit vaak niet al te best. Dat is te wijten aan de vele chemische producten die we in onze badkamer opbergen. Denk maar aan parfum, deodorant, haarlak, misschien zelfs schoonmaakproducten… Bij het gebruik van dergelijke producten komen heel wat vluchtige organische stoffen vrij. Een aantal van deze stoffen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid wanneer we er te veel van inademen.
In een vochtige ruimte zoals de badkamer kunnen ook problemen met schimmels ontstaan, zeker als de badkamer niet goed geventileerd of verlucht wordt.
De keuken
In de keuken is het fornuis de grote boosdoener. Tijdens het koken, bijvoorbeeld bij het braden van vlees of het wokken van groenten, veroorzaak je namelijk een verbrandingsreactie, waardoor fijn stof vrijkomt. Fijn stof is één van de grootste boosdoeners wanneer het om luchtvervuiling gaat.
De garage
Zet je je auto in de garage? Dan is de kans groot dat de luchtkwaliteit in je garage ver van optimaal is. Bij het in- en uitrijden komen namelijk heel wat uitlaatgassen vrij. Wanneer je vervolgens de poort of de garagedeur dichtdoet, blijft een deel van deze uitlaatgassen gevangen in je garage. Als je je garage niet goed afsluit van de rest van je woning, kunnen deze schadelijke stoffen zich zelfs over de hele woning verspreiden.
Wat kan je hiertegen doen?
Gelukkig kan je vrij eenvoudig de luchtkwaliteit in je huis optimaliseren. Voor alle kamers in je huis is verluchten sowieso de gouden regel. Zo zorg je ervoor dat er op tijd frisse lucht binnenkomt. Wil je een betere luchtkwaliteit in de kinderkamer? Berg dan speelgoed en knutselgerief ergens anders op, bijvoorbeeld in een berging. In de keuken kan een goed werkende dampkap al wonderen doen voor de luchtkwaliteit. Heb je je auto net in de garage gezet? Wacht dan nog even voordat je de poort dichtdoet, zodat er frisse lucht kan binnenstromen en de vervuilde lucht naar buiten kan ontsnappen.
Naast deze eenvoudige stappen kan het misschien ook interessant zijn om je een luchtreinigingsventilator aan te schaffen, zoals de Dyson Pure Cool. Deze ventilator detecteert automatisch vervuilde stoffen en gassen, maakt daar melding van op het ingebouwde lcd-scherm en verwijdert vervolgens maar liefst 99,95% van alle verontreinigende deeltjes (tot wel zo klein als 0,1 micrometer). Zo kan je in no time de luchtkwaliteit in je woning optimaliseren!