Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mensen met beroerte of hartaanval durven niet naar het ziekenhuis

4 min read

De voorbije weken zagen Belgische ziekenhuizen een opvallende daling in patiënten met hartziekten of beroertes. De Belgische Cardiologische Liga maakt zich zorgen dat mensen door het coronavirus niet naar het ziekenhuis durven met symptomen van een hartaanval of beroerte. Nochtans is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk.

Door de uitbraak van COVID-19 werd de Belgische bevolking gevraagd om enkel naar het ziekenhuis te gaan bij absolute noodgevallen. We lijken ons allemaal goed aan die regel te houden om de volksgezondheid niet onnodig in gevaar te brengen. De voorbije weken stelden ziekenhuizen echter een opvallende daling vast in het aantal patiënten met hartziekten of beroertes. Ze blijven thuis uit angst voor het coronavirus of om de gezondheidszorg niet extra te belasten. “Deze situatie leidt tot veel sterfgevallen door beroertes en hartaanvallen die konden en moeten vermeden worden”, zegt Sandrine Daoud, algemeen directrice van de Belgische Cardiologische Liga.

Het is belangrijk om te onthouden dat ziekenhuizen uiteraard nog steeds beschikbaar zijn voor noodgevallen. Dus ook voor mensen die symptomen van een hartaanval of beroerte vertonen. Het negeren van die symptomen verhoogt het risico op langdurige hartbeschadigingen of zelfs overlijden. “We beschikken nog altijd over voldoende personeel, apparatuur en middelen om hartaanvallen en beroertes te behandelen”, zegt cardioloog Dr. Luc Missault.

De Cardiologische Liga vraagt iedereen om onmiddellijk medische hulp te zoeken via het noodnummer 112 wanneer je volgende symptomen herkent:

Symptomen van een beroerte

Een beroerte of herseninfact ontstaat door de verstopping van een hersenslagader en leidt tot zuurstoftekort in de hersenen. Hoe sneller je de symptomen herkent, hoe meer kans op genezing. Doe daarom steeds de FAST-test:

  • F – Face: het gezicht van de persoon is naar één kant gevallen. Kan hij of zij nog glimlachen?
  • A – Arms: Kan de persoon beide armen omhoog houden?
  • S – Speech: Kan de persoon nog duidelijk spreken?
  • T – Time: Bel onmiddellijk het noodnummer 112, want elke minuut telt.

Symptomen van een hartaanval

Een hartaanval of hartinfarct onstaat doordat een bloedstolsel de kransslagader verstopt. Een deel van het hart wordt dan niet volledig geïrrigeerd. Bij een hartaanval kunnen de symptomen echter verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Plotse hevige pijn in het bovenlichaam zoals borst, nek, kaak of armen
  • Voornamelijk pijn aan de linkerkant van het bovenlichaam
  • Kortademigheid
  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Bij vrouwen en oudere mensen is er niet altijd acute pijn in de borst, maar eerder misselijkheid, vermoeidheid en kaaktrekkingen
  • Bel ook hier meteen het noodnummer

De cijfers in ons land spreken nochtans voor zich. Hart- en vaatziekten blijven bij ons, net als in andere industrielanden, de belangrijkste doodsoorzaak. Ook tijdens de coronacrisis blijven die medische noodgevallen uiteraard opduiken. Aarzel dus zeker niet om het noodnummer te contacteren bij een vermoeden van een beroerte of hartaanval. Alleen met actieve preventie, zoals ook aangetoond werd door wetenschappelijk onderzoek, is de omvang van hart- en vaatziekten nog op een afdoende en blijvende manier terug te dringen. Die strijd voert de Belgische Cardiologische Liga al meer dan vijfenveertig jaar.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…