Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mensen met kinderen leven vaak gelukkiger

Olivier
2 min read

Kinderen maken je gelukkig. Tenminste, dat is de heersende opvatting. Maar is dit ook echt zo? Leven mensen met kinderen nu echt gelukkiger?

Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat mensen op de lange termijn helemaal niet gelukkiger worden van kinderen. In de eerste 7 tot 15 jaar van hun ouderschap zijn ouders zelfs ongelukkiger dan toen ze nog kinderloos waren.

Langer ongelukkig

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vaders gemiddeld 7,5 jaar ongelukkiger zijn, dan voordat ze een kind kregen. Bij moeders is dit dubbel zo lang. Gemiddeld blijven zij 15 jaar lang minder gelukkig. Dit werd ook al bewezen met een aantal Amerikaanse onderzoeken. Deze studies toonden aan dat je relatiegeluk de eerste jaren van het ouderschap flink achteruit gaat. Dit geluk gaat pas echt weer omhoog als het eerste kind het huis uit gaat.

Gelukkiger dan kinderloze mensen

Natuurlijk is het krijgen van kinderen niet alleen maar een en al ellende. De eerste twee jaar van het ouderschap zijn de meeste mensen gelukkiger dan ooit tevoren. Pas na de eerste twee jaar neemt het geluk wat af. Volgens de Utrechtse studie zijn mensen met kinderen over het algemeen nog altijd iets gelukkiger dan mensen zonder kids.

Kinderen brengen dus heel veel geluk in het leven. Volgens de meeste ouders maken hun kids hun leven rijker en waardevoller. Ze ervaren vooral een groot geluksgevoel op bepaalde momenten, zoals de geboorte, de eerste stapjes, de eerste lach of het eerste woordje. Dit zijn onvergetelijke momentjes.

De dieptepunten

Toch zijn er naast de hoogtepunten ook veel dieptepunten, zoals een kind dat niet kan slapen of niet wil eten. Zo moet je ’s nachts dus een aantal keren je bed uit, terwijl je de volgende dag wel gewoon moet werken. Of wil je kind helemaal niks eten. Om nog maar te zwijgen over dwarse pubers.

Als je alle hoogte- en dieptepunten in een grafiek zet, dan zie je direct dat de schommelingen erg groot zijn. Het gemiddelde van al deze schommelingen is het gemiddelde geluksgevoel. Je zult dan al snel zien dat dit bij de meeste mensen afneemt, als ze kinderen krijgen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…