Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen puistjes: Wat helpt echt?

Olivier
5 min read

Een probleem dat vooral onder pubers en jongeren voorkomt, is het hebben van puistjes. Als je puistjes heb, heb je last van ontstekingen van de talgklieren. Dit zorgt ervoor dat je kleine, vaak rode (of gele) plekjes krijgt, meestal op het gezicht. Ook volwassenen kunnen hier overigens last van hebben, hoewel dit wel minder vanzelfsprekend is. Hoe dan ook, voor zowel pubers als voor volwassenen kan het hebben van puistjes bijzonder vervelend zijn. Dit heeft vooral met het esthetische ideaal te maken waar velen naar streven. Puistjes worden vaak gezien als lelijk en onhygiënisch en passen daarom niet binnen dat beeld. Daarnaast kunnen puistjes ook voor jeuk en een geïrriteerd gevoel zorgen.

Omdat puistjes om de eerdergenoemde redenen door veel mensen ongewenst zijn, zoeken deze mensen vaak naar manieren om er vanaf te komen. Helemaal van puistjes afkomen, is echter lastig, dat heeft (als het om jeugdpuistjes gaat) vooral tijd nodig. Het verminderen van de klachten is gelukkig wel vrij gemakkelijk mogelijk. Dit kan op twee manieren. Enerzijds door de puistjes te behandelen met verschillende middelen, anderzijds door de levensstijl zo aan te passen dat er minder gauw ontstekingen van de talgklieren ontstaan.

Hoe moet je puistjes behandelen?

Het rechtstreeks behandelen van puistjes kan op twee verschillende manieren: met huis-tuin-en-keuken artikelen óf met artikelen die je in de winkel, bij een apotheek of een huisarts kunt krijgen, waartoe bijvoorbeeld bepaalde medicijnen gerekend kunnen worden.

Het inzetten van huis-tuin-en-keuken artikelen kan bijvoorbeeld als je de puisten uit wilt drogen. Zowel tandpasta als alcohol zijn hier namelijk handige middelen voor. Let er daarbij wel op dat je hele gezicht insmeert met deze middelen en niet alleen op de puistjes, aangezien het talg zich anders verplaatst naar een andere plek om puistjes te veroorzaken. Eveneens is het mogelijk om het gezicht goed te reinigen met huis-tuin-en-keuken middelen, bijvoorbeeld door je gezicht een stoomkuur te geven. Sommige mensen kunnen je ook aan gaan raden om de puistjes uit te knijpen. Dit is echter niet handig. Het zorgt er misschien voor dat er voor korte tijd enkele puistjes weg zijn, maar het kan er ook toe leiden dat er juist nieuwe ontstekingen ontstaan, wat het aantal puistjes juist toe kan laten nemen.

Daarnaast is het mogelijk om weldegelijk bepaalde middelen te gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Zo kun je je huid niet alleen reinigen door een stoomkuurtje te nemen. Het is immers bijvoorbeeld ook mogelijk om dit te doen met speciaal hiervoor bedoelde scrubcrème, die je bij vrijwel elke drogist wel vindt. Daarnaast zijn er ook middelen die je rechtstreeks op je puisten kunt smeren, bijvoorbeeld benzoylperoxide gel. Dit smeersel zorgt ervoor dat de ontstekingen weggaan en de puistjes verdwijnen. Tot slot kun je ook nog echte medicijnen (in pilvorm) krijgen om acne tegen te gaan. Hiertoe kun je onder andere isotretinoïne rekenen, dat een vorm is van retinoïden, wat de talgproductie vermindert en dus de puistjes op zich.

Levensstijl aanpassen om de puistjes tegen te gaan

Beter nog dan het behandelen van puistjes is het nemen van maatregelen die ervoor zorgen dat puistjes niet tot weinig kans krijgen om te ontstaan. Dit doe je vooral door je leefwijze aan te passen.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je te weinig drinkt, waardoor de afvalstoffen moeilijker afgevoerd kunnen worden en zich op gaan hopen, waardoor er puistjes ontstaan. Ook kan het zo zijn dat je veel stress heeft, iets wat een goede basis is voor het krijgen van puisten. Dit kun je tegengaan door geregeld iets te doen ter ontspanning, zoals het nemen van een lekker warm bad, en door alles wat je moet doen goed te plannen, zodat het niet nog eens op het laatste moment allemaal moet gebeuren.

Tot slot is het ook altijd belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, waarbij vooral de inname van voldoende vitaminen van ontzettend groot belang is. Zoals je ongetwijfeld weet, vind je deze vitaminen voornamelijk in groenten en fruit.

De eerdergenoemde adviezen gelden voor iedereen, maar er zijn ook wat tips die bij de ene persoon wel van nut zijn en bij de andere niet. Zo kan het zo zijn dat het minder tot je nemen van zuivelproducten ervoor kan zorgen dat je puistjes afnemen. Hetzelfde geldt voor de inname van producten met gluten, die je dan als probeersel maar beter helemaal achterwege kan laten voor een tijdje.

Overige tips

Naast het behandelen van de puistjes met bepaalde middelen en het aanpassen van je levensstijl, zal je ook nog op wat andere zaken moeten letten, als je de klachten wilt verminderen (of in ieder geval niet wilt verergeren). Deze hebben we hieronder opgesomd:

  • Zit niet aan de puistjes, dit kan nieuwe ontstekingen uitlokken
  • Gebruik niet te veel make-up, dit kan voor extra verstoppingen zorgen
  • Zorg voor een schoon kussensloop door deze dagelijks te wassen
  • Houd je baard en lichaamshaar kort
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…