Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Baby acne: Oorzaken & Behandeling

Milan
4 min read

Heeft een baby te maken met baby acne, dan heeft het kindje puistjes, vlekjes en bultjes op de huid en dan voornamelijk in het gezicht. Er zijn twee aandoeningen die de klacht baby acne met zich mee kunnen brengen en deze aandoeningen worden op deze pagina kort beschreven. Ook lees je wat de oorzaken zijn van de aandoeningen, wanneer je naar de dokter moet met baby acne en hoe de twee aandoeningen achter de acne behandeld kunnen worden.

Baby acne: twee achterliggende aandoeningen

Er zijn twee aandoeningen die het ziektebeeld van baby acne kunnen geven, namelijk:

  1. Erythema neonatorum toxicum (ENT). Ongeveer dertig tot zeventig procent van de kinderen maakt ENT door. De klachten van ENT beginnen vaak enkele dagen na de geboorte en houden vijf tot zeven weken aan.
  2. Acne neonatorum. Acne neonatorum betekent letterlijk ‘acne bij pasgeborenen’. Deze klacht kan na de geboorte ontstaan, maar ook nog op peuterleeftijd.

Het ontstaan van baby acne

Om je een duidelijk beeld te geven van het ontstaan van baby acne, worden de oorzaken van bovenstaande twee aandoeningen beschreven.

Erythema neonatorum toxicum (ENT) wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een allergische reactie, maar dit is niet precies bekend. Het zou een reactie kunnen zijn van de huid op de verandering van een omgeving met vruchtwater in de baarmoeder naar een omgeving met lucht na de bevalling. Waar het ontstaan van ENT in ieder geval niets mee te maken heeft, is verkeerde babyolie, een voedselallergie of een te vette borstvoeding.

Acne is een langdurige ontsteking van de talgklieren in de huid. De oorzaak van deze ontsteking is waarschijnlijk een overgevoeligheid van de talgklieren voor bepaalde hormonen in het lichaam. Door de ontsteking, neemt de productie van talg toe en hierdoor raken de poriën verstopt. Er ontstaan kleine vetbultjes met een zwart puntje: een mee-eter. Als het talg niet weg kan, raken de kliertjes ontstoken en komt er een puistje.

Naar de dokter met baby acne

Als je kindje bultjes of puistjes in het gezicht krijgt net na de geboorte, hoef je hier niet meteen mee naar de dokter te gaan. Je wacht even rustig af hoe de bultjes zich ontwikkelen en hoeft je geen zorgen te maken. Het is enkel zinvol om naar de dokter te gaan met je baby als de puistjes ruim na de eerste week verschijnen, deze groter worden dan drie millimeter en je ook mee-eters ziet. Daarnaast is het slim om naar de dokter te gaan als de bultjes honinggele korstjes krijgen, je ook mee-eters ziet en de bultjes groter worden dan drie millimeter. Tot slot maak je een afspraak bij de dokter als je alleen maar met vocht gevulde blaasjes ziet, die verschillend van grootte zijn.

De behandeling van baby acne

De behandeling van baby acne is afhankelijk van de achterliggende aandoening van de puistjes. Daarom wordt in onderstaande alinea’s zowel de behandeling van ENT als de behandeling van baby acne beschreven.

ENT verdwijnt vaak binnen één tot twee weken en laat geen littekens achter. De uitslag kan ook maanden aanhouden, maar ook in dit geval is er geen behandeling nodig.

Acne neonatorum verdwijnt spontaan binnen enkele weken tot een paar maanden. Je kunt eventueel lokale middelen worden toegepast om de genezing te versnellen, maar dit is niet noodzakelijk of verplicht. Deze hulpmiddelen kunnen de ziekteduur verkorten, maar dit werkt niet altijd. Als je middelen wil gebruiken om de baby acne sneller te laten verdwijnen, raden wij je aan om dit in overleg met de arts te doen. In principe hoef je ook bij deze vorm van baby acne niets te doen om de bultjes te laten verdwijnen, want ook hierbij gaan de bultjes automatisch weg. Wil je dat ze sneller weg gaan, dan kun je hier wel bepaalde maatregelen voor nemen in overleg met de dokter.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…