Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bye bye puistjes: Belgische onderzoekers ontwikkelen innovatieve crème met probiotica tegen acne

Nona Heremans
3 min read

Maar liefst 9 op 10 (!) heeft weleens last van puistjes. Hoor jij ook bij de ‘gelukkigen’? Dan hebben we goed nieuws. Een Belgisch onderzoeksteam bewees immers dat een innovatieve huidcrème met levende goede bacteriën puistjes effectief, veilig en snel behandelt.

Klassieke behandelingen tegen acne – op basis van benzoylperoxide, retinoïden en antibiotica – zorgen vaak voor irritatie en doden alle bacteriën die leven op de huid, ook de goede. Gebruik je ze voor een lange tijd, dan kun je bovendien resistent worden tegen antibiotica. Wetenschappers van over de hele wereld zoeken daarom al jaren naar verbeteringen. Biofarmabedrijf YUN vond samen met professor Sarah Lebeer van UAntwerpen en haar team uiteindelijk een oplossing.

Acht jaar onderzoek

De nieuwe crème die YUN op de markt brengt werkt op basis van probiotica. In tegenstelling tot antibiotica, die alle bacteriën doden, verdringen probiotica enkel de slechte bacteriën en remmen ze zo de ontsteking af. Die probiotica vond het onderzoeksteam op de huid van baby’s. Een specifiek type lactobacillen die baby’s bij een natuurlijke geboorte op de huid meekrijgen, kunnen ook op de huid van volwassenen overleven. Meer nog: die natuurlijke en goede bacteriën zorgen op de huid van volwassenen al na vier weken voor minder puistjes, zonder bijwerkingen. De onderzoekers van de UAntwerpen en biofarmabedrijf YUN werkten in totaal acht jaar (!) aan de ontwikkeling van de huidcrème. Daarmee is de werking van probiotica als middel tegen puistjes nu voor het eerst wetenschappelijk bewezen.

ACN Cream (€ 35) YUN

Crème in microcapsules

De grootste opgave van het onderzoek? De levende bacteriën op de huid van patiënten krijgen. Het is immers onmogelijk om levende bacteriën zomaar in een crème te verwerken. Doe je dat toch, dan verliezen ze snel aan kracht en sterven ze af. Dat probleem loste YUN op met een andere uitvinding: superkleine capsules die de goede bacteriën afschermen tot ze op de huid gesmeerd worden. Dankzij die nieuwe techniek is het toch mogelijk levende bacteriën in een huidcrème te verwerken. De microcapsules beschermen de probiotica tegen het water en de bewaarmiddelen in crèmes. De capsules breken open eens op de huid gesmeerd. Zo komen de bacteriën vrij en beginnen ze meteen te werken. Met de microcapsules is de crème 18 maanden houdbaar, stabiel en werkzaam. De nieuwe huidcrème van YUN is zonder voorschrift verkrijgbaar via yun.be of via online apotheken als Pazzox en Pharmamarket. Ciao acne, je zult niet gemist worden!

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…