scrollTop top

Tandpasta op puist: helpt het écht?

Tandpasta op puist: helpt het écht?

Oh god … je voelt hem al aankomen en voor je het weet typ je ‘wat te doen tegen puistjes’ in op de zoekbalk van Google. Hoewel er genoeg hits verschijnen, is ‘tandpasta op puist’ toch wel de meest voorkomende en misschien ook wel het oudste advies. Betekent dat ook dat het werkt? New Yorkse dermatologen Dr. Rebecca Baxt en Dr. Neal Schultz geven het antwoord op deze prangende vraag.

Volgens de twee dokters heeft tandpasta een uitdrogend effect op puisten en helpt het daarnaast de roodheid en ontsteking te verminderen. Klinkt perfect, toch? Helaas … De uitdroging van de puist is te wijten aan zuiveringszout, waterstofperoxide, menthol, etherische oliën en triclosan. Deze tandpasta-ingrediënten zijn niet efficiënter dan conventionele behandelingen en kunnen er zelfs voor zorgen dat de huid gaat irriteren en er brandwondjes ontstaan door ‘overuitdroging’, aldus Dr. Baxt en Schultz.

Juist extra puistjes

Iets waar je ook stil bij moet staan, is het feit dat de tandpastatube waarschijnlijk ook al in aanraking is gekomen met jouw tandenborstel en daardoor bacteriën in de tandpasta terecht zijn gekomen. Door deze bacteriën op je gezicht bij die puistjes te smeren, kunnen er juist extra onzuiverheden en acne ontstaan. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt …

Tips

Wat we volgens Baxt en Schultz wél moeten doen in geval van een puist? Producten met benzoylperoxide en salicylzuur hebben een goede werking bij acne. En ten slotte – het is ontzettend moeilijk, we know – van de puist afblijven (!) en elke ochtend en avond je gezicht blijven reinigen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  244.675.327
 • Aantal
  doden
  4.969.145
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.342.718
 • Aantal
  doden
  25.946

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!