Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Moet je bij een blaasontsteking een dokter raadplegen?

Lore
4 min read

Een blaasontsteking is een vervelende kwaal die vooral vrouwen treft. De aandoening ontstaat doordat darmbacteriën in de blaas terechtkomen, waardoor het slijmvlies van de blaas ontsteekt. Doordat de urinebuis van vrouwen korter is en dichter bij de vagina en aars ligt, kunnen de bacteriën sneller dan bij mannen de blaas bereiken. Toch kunnen ook mannen last krijgen van een blaasontsteking.  Dan is het natuurlijk maar de vraag: moet je, of je nu man of vrouw bent, bij een blaasontsteking je huisarts raadplegen

Niet bij een ongecompliceerde blaasontsteking

Met uitzondering van een aantal gevallen (zie hieronder), gaat een blaasontsteking in de meeste gevallen na een drietal dagen vanzelf over. Een afspraak bij je huisarts is in dat geval dus niet meteen nodig. Uiteraard kan je ondertussen wel maatregelen nemen zodat de bacteriën zich niet verder kunnen verspreiden. 

  • Doe beroep op zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte. Een medisch hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het kan ook voorkomen dat je hervalt. 
  • Probeer de mogelijke oorzaken van de infectie te elimineren (te weinig drinken, slechte hygiëne, strakke kleding…)
  • Drink voldoende. Hierdoor zal je vaker moeten plassen, waarbij de bacteriën naar buiten gespoeld worden. 
  • Houd je plas niet op. Als je dat wel doet, kunnen de bacteriën zich makkelijker verder vermenigvuldigen. 
  • Plas je blaas helemaal leeg. Dat zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk bacteriën in je blaas achterblijven. 

Wel bij een gecompliceerde blaasontsteking

Voor bepaalde personen of in bepaalde gevallen is een doktersbezoek wel sterk aangeraden. Bij zo’n gecompliceerde blaasontsteking zal de dokter over het algemeen een antibioticakuur voorschrijven. 

Zwangere vrouwen, mannen en kinderen 

Voor zwangere vrouwen is het uiteraard aangeraden extra waakzaam te zijn en dus meteen een arts te raadplegen bij het opmerken van de symptomen De mogelijke gevolgen voor de gezondheid van zowel de moeder als het kind kunnen immers ernstiger zijn. 

Ook mannen brengen het best een bezoek aan hun dokter als ze denken de symptomen van een blaasontsteking bij zichzelf te herkennen. Bij hen is er immers een grotere kans dat de infectie opstijgt naar de nieren of de prostaat.

Bij kinderen kan een blaasontsteking dan weer een teken zijn van een anatomische afwijking. Vandaar dat er best steeds een arts geraadpleegd wordt. 

Ziektegevoel, koorts of pijn in zij of rug  

Omdat een (onbehandelde) blaasontsteking soms kan overgaan in een nierbekkenontsteking is het van groot belang om een dokter te raadplegen van zodra je je ziekt voelt, koorts maakt of pijn in je zij of rug voelt. Ook als je over het algemeen al een zwakkere weerstand hebt, kan het geen kwaad om je huisarts te raadplegen. 

Geen verbetering

Een consultatie is ook aangeraden indien je klachten langer dan een week duren of je 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte geen verbetering opmerkt. 

Neem niet onnodig antibiotica!

Herken je jezelf niet in bovenstaande gevallen? Blijf dan vooral rustig, neem de nodige maatregelen en wacht even af. Antibiotica nemen in het geval van een ongecompliceerde blaasontsteking heeft namelijk ook nadelen, want onnodig antibiotica gebruiken kan ervoor zorgen dat ze hun effect verliezen. 
Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…