Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Een blaasontsteking is een vervelende kwaal die vooral vrouwen treft. De aandoening ontstaat doordat darmbacteriën in de blaas terechtkomen, waardoor het slijmvlies van de blaas ontsteekt. Doordat de urinebuis van vrouwen korter is en dichter bij de vagina en aars ligt, kunnen de bacteriën sneller dan bij mannen de blaas bereiken. Toch kunnen ook mannen last krijgen van een blaasontsteking. Dan is het natuurlijk maar de vraag: moet je, of je nu man of vrouw bent, bij een blaasontsteking je huisarts raadplegen?
Met uitzondering van een aantal gevallen (zie hieronder), gaat een blaasontsteking in de meeste gevallen na een drietal dagen vanzelf over. Een afspraak bij je huisarts is in dat geval dus niet meteen nodig. Uiteraard kan je ondertussen wel maatregelen nemen zodat de bacteriën zich niet verder kunnen verspreiden.
Voor bepaalde personen of in bepaalde gevallen is een doktersbezoek wel sterk aangeraden. Bij zo’n gecompliceerde blaasontsteking zal de dokter over het algemeen een antibioticakuur voorschrijven.
Voor zwangere vrouwen is het uiteraard aangeraden extra waakzaam te zijn en dus meteen een arts te raadplegen bij het opmerken van de symptomen De mogelijke gevolgen voor de gezondheid van zowel de moeder als het kind kunnen immers ernstiger zijn.
Ook mannen brengen het best een bezoek aan hun dokter als ze denken de symptomen van een blaasontsteking bij zichzelf te herkennen. Bij hen is er immers een grotere kans dat de infectie opstijgt naar de nieren of de prostaat.
Bij kinderen kan een blaasontsteking dan weer een teken zijn van een anatomische afwijking. Vandaar dat er best steeds een arts geraadpleegd wordt.
Omdat een (onbehandelde) blaasontsteking soms kan overgaan in een nierbekkenontsteking is het van groot belang om een dokter te raadplegen van zodra je je ziekt voelt, koorts maakt of pijn in je zij of rug voelt. Ook als je over het algemeen al een zwakkere weerstand hebt, kan het geen kwaad om je huisarts te raadplegen.
Een consultatie is ook aangeraden indien je klachten langer dan een week duren of je 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte geen verbetering opmerkt.
Herken je jezelf niet in bovenstaande gevallen? Blijf dan vooral rustig, neem de nodige maatregelen en wacht even af. Antibiotica nemen in het geval van een ongecompliceerde blaasontsteking heeft namelijk ook nadelen, want onnodig antibiotica gebruiken kan ervoor zorgen dat ze hun effect verliezen.
“
”
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon