‘Het zit erop voor Ursula Von der Leyen. Of ze het nu beseft of niet’
In een verschroeiend opiniestuk op de site van denktank Oikos haalt Noors expert internationale betrekkingen Asle Toje uit naar het vaccineringsbeleid van de EU....
Inhoud
Wat komen ze toch altijd verkeerd uit, die vervelende blaasontstekingen. Bijvoorbeeld op reis: je wil natuurlijk van je vakantie genieten en liever niet zomaar een onbekende dokterspraktijk of apotheek binnenstappen. Gelukkig kan je in het geval van een beginnende blaasontsteking wel een aantal maatregelen nemen die de blaasontsteking kunnen verhelpen zonder dat je meteen een bezoekje aan de dokter moet brengen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje!
Een blaasontsteking ontstaat wanneer (darm)bacteriën de blaas bereiken en daar een ontsteking veroorzaken van het slijmvlies. Vrouwen worden vaker getroffen door deze vervelende kwaal, omdat de bacteriën door hun lichaamsbouw sneller de blaas kunnen bereiken.
Er zijn verschillende manieren waarop (darm)bacteriën in de blaas terecht kunnen komen. Het komt er natuurlijk op aan om de precieze oorzaak zo snel mogelijk te elimineren. Mogelijke oorzaken van een blaasontsteking zijn:
Vaak verdwijnt een blaasontsteking vanzelf na ongeveer drie dagen. Zolang je klachten hebt, is het wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden zodat je geen complicaties krijgt.
Met de tips hierboven is de kans groot dat de blaasontsteking vanzelf snel verdwijnt. Toch zijn er een aantal gevallen waarin het wel aangeraden is om een arts te raadplegen, ook op vakantie.
Wanneer je klachten niet vanzelf verdwijnen binnen een paar dagen of zelfs erger worden (als je je ook ziek begint te voelen, koorts maakt, pijn in je zij of rug krijgt etc.), raadpleeg je beter een arts.
Ook al hebben vrouwen vaker last van een blaasontsteking dan mannen, de kans op complicaties is groter bij mannen. De infectie kan namelijk snel opstijgen naar de nieren of de prostaat. Bij de eerste symptomen dienen mannen dus een arts te raadplegen.
Kinderen en zwangere vrouwen kunnen ook beter meteen bij een arts langsgaan om complicaties te voorkomen.
In een verschroeiend opiniestuk op de site van denktank Oikos haalt Noors expert internationale betrekkingen Asle Toje uit naar het vaccineringsbeleid van de EU....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon