Wat komen ze toch altijd verkeerd uit, die vervelende blaasontstekingen. Bijvoorbeeld op reis: je wil natuurlijk van je vakantie genieten en liever niet zomaar een onbekende dokterspraktijk of apotheek binnenstappen. Gelukkig kan je in het geval van een beginnende blaasontsteking wel een aantal maatregelen nemen die de blaasontsteking kunnen verhelpen zonder dat je meteen een bezoekje aan de dokter moet brengen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje!
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking ontstaat wanneer (darm)bacteriën de blaas bereiken en daar een ontsteking veroorzaken van het slijmvlies. Vrouwen worden vaker getroffen door deze vervelende kwaal, omdat de bacteriën door hun lichaamsbouw sneller de blaas kunnen bereiken.
Stap 1: Elimineer de mogelijke oorzaken van de blaasontsteking
Er zijn verschillende manieren waarop (darm)bacteriën in de blaas terecht kunnen komen. Het komt er natuurlijk op aan om de precieze oorzaak zo snel mogelijk te elimineren. Mogelijke oorzaken van een blaasontsteking zijn:
- Verkeerd afvegen na toiletbezoek, namelijk van achteren naar voor.
- Tampon, maandverband of inlegkruisje niet tijd vervangen.
- Plas te lang ophouden.
- Niet gaan plassen na seks.
- Dragen van strak ondergoed, strakke kledij, natte badkleding of synthetische materialen die voor wrijving zorgen of niet genoeg ademen.
Stap 2: Neem een aantal maatregelen om de blaasontsteking snel te verhelpen
Vaak verdwijnt een blaasontsteking vanzelf na ongeveer drie dagen. Zolang je klachten hebt, is het wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden zodat je geen complicaties krijgt.
- Drink voldoende water. Het is de bedoeling dat je minimaal 2 liter water op een dag drinkt, maar niet in één keer. Verdeel het over de dag. Zo ga je vaker naar het toilet, waardoor je de bacteriën voor een deel zal uitplassen.
- Zodra je het gevoel krijgt dat je naar de toilet moet, ga dan. Door te (lang te) wachten geef je de bacteriën immers de kans om zich verder te vermenigvuldigen.
- Verzorg je wc-houding. Vrouwen blijven vaak boven het toilet hangen omdat de wc-bril in restaurants, stations, vliegvelden etc. bijvoorbeeld niet altijd even schoon is. Neem daarom desinfecterende doekjes mee om de bril schoon te maken en ga goed zitten. Als je boven het toilet hangt, is de kans groot dat je je blaas niet helemaal kunt legen. Zo kunnen er opnieuw bacteriën in je blaas achterblijven.
- Voorzie preventief zelfmedicatie. Ga voor je op reis vertrekt eventueel nog eens langs bij je lokale apotheek voor een medisch hulpmiddel zoals Uri·Cran®Forte. Uri·Cran®Forte vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het voorkomt ook dat je later tijdens je vakantie nog eens hervalt.
Stap 3: Raadpleeg eventueel toch een arts
Met de tips hierboven is de kans groot dat de blaasontsteking vanzelf snel verdwijnt. Toch zijn er een aantal gevallen waarin het wel aangeraden is om een arts te raadplegen, ook op vakantie.
Wanneer je klachten niet vanzelf verdwijnen binnen een paar dagen of zelfs erger worden (als je je ook ziek begint te voelen, koorts maakt, pijn in je zij of rug krijgt etc.), raadpleeg je beter een arts.
Ook al hebben vrouwen vaker last van een blaasontsteking dan mannen, de kans op complicaties is groter bij mannen. De infectie kan namelijk snel opstijgen naar de nieren of de prostaat. Bij de eerste symptomen dienen mannen dus een arts te raadplegen.
Kinderen en zwangere vrouwen kunnen ook beter meteen bij een arts langsgaan om complicaties te voorkomen.