Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

“Onze orthodontist raadde ons een extra verzekering aan”

4 min read

Tandheelkundige zorg kan je een flinke duit kosten. Gelukkig ben je in ons land sowieso aangesloten bij een ziekenfonds dat voor een deel in de kosten tegemoetkomt. Daarnaast kan je ook een extra verzekering afsluiten zoals Annick Yltis deed. Dit is haar herkenbare verhaal:

“Mijn beide kinderen hebben een beugel moeten dragen”, begint Annick haar verhaal. “Mijn dochter had een beugel van haar 12 tot haar 19 jaar en mijn zoon ook ongeveer 2 à 3 jaar. Bij een van beiden stond de bovenste rij tanden helemaal niet mooi recht en was er zelfs een kaakoperatie nodig. Dat betekent dus zeer veel maandelijkse bezoeken aan de orthodontist en verschillende kosten voor de beugels, verzorging en natuurlijk de operatie.”

De ziekenfondsen in België komen voor een stuk tussen in de kosten voor tandzorg. Zij nemen namelijk een deel van de honoraria op zich. Zo betaalt je ziekenfonds mee voor raadplegingen en behandelingen bij de tandarts, orthodontist en paradontoloog. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan over beugels, maar ook over een mondonderzoek, tandsteenverwijdering, behandeling en vulling van wortelkanalen, verwijderen van tandwortels en het trekken van een tand. De tarieven zijn verschillend voor wie jonger is dan 18 en voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. De voorwaarde voor een maximale terugbetaling is wel dat je 1 keer per jaar op controle gaat bij de tandarts.

Het ziekenfonds en de verzekering

“Wij zijn aangesloten bij ziekenfonds OZ en zij betaalden een deel van de kosten terug”, legt Annick uit. “Bij ons eerste bezoek aan de orthodontist raadde die ons aan een extra verzekering af te sluiten die de kosten voor tandzorg dekt. We moesten wel nog 6 maanden wachten voor we met de behandeling konden starten, maar dat zou financieel een groot verschil betekenen. Ik heb dan eerst de nodige informatie opgevraagd en berekend hoeveel het ons zou kosten. Het is natuurlijk niet goedkoop, maar op lange termijn loonde het zeker wel. Ongeveer 60 procent van de kosten die niet door OZ gedekt werden, kregen we terugbetaald via onze tandverzekering van Dentalia Plus.”

Aansluiten bij Dentalia Plus kan tot en met de leeftijd van 64 jaar en je medische voorgeschiedenis speelt geen rol. Je moet wel een bepaalde wachttijd in acht nemen die afhankelijk is van het type zorg dat je nodig hebt. Tijdens je eerste aansluitingsjaar kan je tot 350 euro terugbetaald krijgen, in je tweede jaar is dat al 650 euro en vanaf het derde jaar kan dat oplopen tot 1.250 euro waarvan 1.050 voor orthodontie, parodontologie en de plaatsing van tandprotheses en –implantaten.

Ook de nazorg is gedekt

“Wij zijn met het hele gezin nog steeds aangesloten”, zegt Annick. “Onze kinderen moeten nog altijd op controle gaan en ik ben zelf ook onlangs naar een paradontoloog geweest. Elke 6 maanden gaan de kinderen naar de orthodontist en mijn man en ik naar de tandarts. Het ziekenfonds betaalt daarvan een deel terug en de rest is gedekt door de verzekering. Zeker nu mijn dochter meerderjarig is, scheelt dat toch in de kosten. Als je kinderen een beugel moeten dragen, is zo’n extra tandverzekering wel interessant. Voor gewone tandartsbezoeken is het de moeite niet waard. Maar zodra je met grotere tandproblemen zit, loont het absoluut.”

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…