Pasta Jeroen Meus

dagelijkse kost spaghetti blognese

Spaghetti bolognaise is een echte klassieker en heeft eigenlijk geen introductie nodig. De saus heeft zijn oorsprong uit de Italiaanse keuken en is daar te vinden op bijna elke menukaart in een restaurant. De variant van Jeroen Meus is een ‘Westerse’ variant en is een heerlijke verse pasta saus om je vingers bij af te likken. Het duurt even, maar dan heb je ook wat!

Duur van het recept

Het maken van spaghetti bolognaise is niet moeilijk, maar kan wel redelijk wat tijd kosten. Voor het snijden van de groenten en het maken van de saus heb je zo’n 40 minuten nodig. Daarna is het bij dit recept de bedoeling om de saus nog 3 uur in de oven te laten garen, waardoor het nodig is om tijdig te beginnen met de bereiding als je ’s avonds nog van de zelfgemaakte pasta wilt kunnen genieten.

Ingrediënten voor 4 personen

Om voor vier personen deze saus te maken heb je een groot aantal aan ingrediënten nodig. De ingrediënten bestaan vooral uit groenten en kruiden, waarvan je de meeste zelfs misschien al in huis hebt.

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 4 sneetjes pancetta (ongeveer 0,5 centimeter dik)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 wortels
  • 250 gram champignons
  • 100 gram tomatenpuree
  • 800 gram tomatenstukjes (in plek)
  • 3 dl van tomatenpassata
  • 2 dl water
  • 1 dl rode wijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • Een scheutje olijfolie
  • 4 stengels selderij
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • Toefje Harissa
  • 500 gram spaghetti
  • Zout, peper
  • Gemalen Emmentaler kaas als garnering

Naast deze ingrediënten zijn er ook nog een aantal benodigdheden die je nodig hebt om de saus te maken. Je hebt namelijk een ovenvaste stoofpot met deksel, een dunschiller en een stukje keukentouw nodig om dit recept te kunnen maken.

dagelijkse kost spaghetti blognese

Het recept van de spaghetti bolognaise van Jeroen Meus

  1. Pel allereerst de uien en snipper ze in kleine stukjes. Zet vervolgens de ovenvaste stoofpot op groot vuur en verhit een scheutje olijfolie in de pan. Zet het vuur lager en stoof de stukjes ui. Roer regelmatig in de pan en laat ze niet bakken.
  2. Maak de selderij schoon en verwijder de uiteinden. Snij de stengels vervolgens door de helft en daarna in kleine stukjes. Voeg de stukjes selderij toe aan de pan met de ui en laat meestoven.
  3. Schil de wortels met de dunschiller en snij ze daarna in kleine blokjes. Laat ook de stukjes wortel meestoven in de pan en roer regelmatig door. Pel de knoflook en pers deze boven de pan uit.
  4. Bind vervolgens met het keukentouw de kruiden vast en voeg deze (de tijm, rozemarijn, laurier en oregano) toe aan de pan. Laat de groenten vervolgens 10 minuten stoven op laag vuur.
  5. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een ruime braadpan en bak hierin het gehak rul. De stukken mogen best groot zijn, afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.
  6. Snij de dikke repen pancetta in reepjes van een halve centimeter breed en snij ze vervolgens in hele kleine blokjes. Roer de pancetta door de groenten en zet vervolgens het vuur wat hoger. Als de pancetta is meegebakken, haal je de pan van het vuur.
  7. Schep het gehakt door de groenten en houd de pan apart. Let erop dat je niet al het bakvet toevoegt, aangezien dit de saus erg vet maakt.
  8. Maak de champignons schoon, verwijder het zand en snij de champignons vervolgens in kwarten en bak ze goudbruin in de pan van het gehakt. Voeg ze daarna toe aan de pan met de rest van de groenten. Let er hier wederom bij op dat je niet al het bakvet toevoegt aan de pan, maar de champignons met een schuimspaan uit de pan haalt.
  9. Zet de pan weer op zacht vuur en schep er de tomatenpuree door. Voeg naar smaak wat harissa toe. Dit is een zeer pikante saus, dus als je hier niet van houdt, kun je deze ook weglaten.
  10. Schenk de rode wijn in de pan en roer door tot de alcohol volledig verdampt is. Voeg daarna de tomatenstukjes, passata en het water toe en roer wederom goed door. Laat de saus nog even pruttelen en zet deze vervolgens, met de deksel op de pan, in een voorverwarmde oven van 120 graden Celsius en laat deze zo’n 3 uur pruttelen.
  11. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking al dente. Giet deze vervolgens af.
  12. Haal als de saus klaar is deze uit de oven en verwijder het bosje kruiden voorzichtig. Proef de saus en maak deze op smaak met zout en peper.
  13. Serveer de pasta in diepe borden met de bolognaise saus en garneer met de geraspte Emmentaler kaas.