Als ouder kies je voor een vegetarische levensstijl uit persoonlijke motieven, maar wat betekent dit nu voor je kindje? Heeft een kind bepaalde voedingsstoffen nodig die niet te vinden zijn in vegetarisch producten? Of wat betekent een veganistisch dieet voor je kleintje?
Groei en ontwikkeling
Verschillende studies[1] hebben aangetoond dat een vegetarische levensstijl geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Resultaten verschillen niet met die van kinderen die een omnivore voeding krijgen. Een verschil is wel op te merken bij kinderen die veganistisch leven. Deze kinderen waren kleiner en wogen minder dan leeftijdsgenoten die een gewoon (omnivoor) voedingspatroon hebben.
Tekort aan vitaminen
Moeders die vegetarisch leven hebben vaak een tekort aan de vitamine B12 die voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen, waardoor bij de geboorte een zuigeling ook een tekort kan ervaren. Maar ook moeders die bijvoorbeeld extra B12 slikken, hebben geen garantie op voldoende vitamine B12 bij hun baby. Dit tekort kan neurologische problemen veroorzaken bij een zuigeling. Daarom is het toch aangeraden om 1 maal per week[AVDV1] vlees of vis te eten of een supplement B12 in te nemen om dit risico te verkleinen.
Sojamelk
Wanneer koemelk vervangen wordt door sojamelk, kan een tekort aan vitamine D ontstaan bij peuters. Dit kan gecompenseerd worden met supplementen op voorwaarde dat de huid goed wordt beschermd tegen de uv-stralen. Let wel, alleen het zonlicht zal niet volstaan om voldoende vitamine D op te nemen.
Begin pas met sojaproducten vanaf de leeftijd van 1 jaar. Ook groeimelk op basis van sojamelk kan je terugvinden, om je kindje de nodige voedingsstoffen te geven en toch volgens jouw levenswijze te eten.
Gebalanceerde vegetarische voeding
Wie vegetarisch eet en dit aan zijn kind wil meegeven, stelt best een gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon op voor zoon- of dochterlief om te zorgen dat alle nodige voedingsstoffen opgenomen worden. Je kindje veganistisch opvoeden zonder supplementen wordt niet aangeraden. Bij twijfels raadpleeg daarom steeds uw dokter of een diëtist.
Groeimelk kan peuters de voedingsstoffen geven die hij of zij misschien mist in de voeding. Let bij een speciaal dieet op de inname van volgende voedingsstoffen en geef je kind eventueel supplementen :
- Vitamine B : bij het weglaten van vlees en vis
- Eiwitten
- Calcium : bij het weglaten van zuivelproducten
- Vitamine D : bij alle kinderen, zijn supplement aangeraden
- Ijzer : zwangere vrouwen en baby’s die borstvoeding krijgen van vegetarische moeders krijgen best ijzerrijke voeding, voor baby’s als aanvulling vanaf 6 maanden
Groeimelk van Olvarit met de Complete Care-formule bevat vitamine D & B, calcium en ijzer om peuters te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling.
Voorwaarden veganistische voeding
Ook bij een veganistische levenswijze moet het voedingsschema evenwichtig opgesteld worden. Vooral een eiwittekort komt voor, omdat plantaardige voeding minder eiwitten bevat dan bijvoorbeeld zuivel.
Sojamelk en sojadesserts zijn goede vervangers van koemelk, ook aangepaste sojamelk speciaal ontwikkeld voor peuters kan koemelk vervangen in een veganistische voeding.
[1] Bron : zie brochure Kind en Gezin : https://www.kindengezin.be/img/vegetarische-voeding-defversie.pdf