Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Piekprestaties en seks: mythe of werkelijkheid?

Gezond.be
4 min read

Eeuwenlang hebben mensen aangenomen dat piekprestaties in de sport en seksuele intimiteit niet samengaan.Deze overtuiging gaat terug tot de oude Grieken. Atleten onthielden zich de avond voor een groot evenement van plezier. Ze hoopten hierdoor beter te presteren. Een moderne variant van deze mythe is te zien in de film "Rocky" uit 1976. De trainer van Rocky, Mickey, zegt dat "Vrouwen de benen verzwakken".

Seks en sportprestaties: wat zegt de wetenschap?

Het onderwerp van seks voor sportwedstrijden komt vooral rond de Olympische Spelen weer naar voren. Dit komt mede door het opvallende aantal condooms dat aan atleten wordt verstrekt. Tijdens de Spelen in Rio de Janeiro werden bijvoorbeeld 450.000 condooms beschikbaar gesteld. Dat komt neer op gemiddeld 2,5 condooms per sporter per dag gedurende de Spelen.

Maar wat is eigenlijk het effect van seksuele activiteit op atletische prestaties? Onderzoek toont aan dat sporters die 's avonds seks hebben, de volgende dag net zo goed presteren als wanneer ze dat niet hebben gedaan. Seksuele activiteit lijkt geen meetbare invloed te hebben op spierkracht of aerobe prestaties op de lange termijn. Hoewel er hormonale veranderingen optreden tijdens en na seks, zijn deze van te korte duur om de atletische prestaties daadwerkelijk te beïnvloeden. Het is belangrijk om een gezonde evenwicht tussen seksuele gezondheid en training te behouden voor optimale resultaten.Seks en energieverbruik

Er werd vroeger gedacht dat seksuele onthouding noodzakelijk was. Men dacht dat seks spiergroepen zou uitputten. Dit zou leiden tot verminderd uithoudingsvermogen op het veld. Dit is echter grotendeels ontkracht. Een studie in het Clinical Journal of Sports Medicine toont dit aan. De gemiddelde getrouwde partner verbruikt slechts 25-50 calorieën tijdens seks. Dit is vergelijkbaar met het oplopen van twee trappen.

De psychologische kant van seks voor de wedstrijd

Enquêtes onder sporters en coaches laten zien dat seks wordt beschouwd als een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Het verbieden van seksuele activiteit kan juist frustratie veroorzaken en de voorbereiding op wedstrijden verstoren. Seks verbetert de kwaliteit van leven, en het is onwaarschijnlijk dat sporters bewust seks zullen vermijden zonder dat dit negatieve gevolgen kan hebben. Met andere woorden, als sporters ervoor kiezen om geen seks te hebben, kunnen ze daar nadelen van ondervinden.

Wanneer seks wel invloed kan hebben

Verrassend genoeg is het niet seks de avond ervoor die de meeste schade kan aanrichten aan sportieve inspanningen, maar eerder seks op de ochtend van de wedstrijddag. Een artikel uit 2017 in het Annals of Applied Sport Science vond dat seks geen significante invloed had op prestaties als het minstens 10-12 uur voor de wedstrijd plaatsvond. Seks enkele uren voor de prestatie kan echter negatieve psychologische of fysiologische effecten hebben.

Conclusie: een gezond seksleven en sportprestaties

Kortom, hoewel er nog steeds discussie bestaat over dit onderwerp, wijzen moderne studies erop dat een gezonde seksuele prestatie op zichzelf geen belemmering vormt voor betere sportprestaties. Sporters kunnen gerust genieten van een gezond seksleven als onderdeel van een gebalanceerde levensstijl, mits ze rekening houden met het juiste moment voor maximale fysieke activiteit.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…