Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pompoen zelf zaaien en kweken: Beste werkwijze

Camille
4 min read

Pompoenen zijn voor veel mensen een leuk aangezicht tegen de herfstdagen. Ze zorgen voor veel sfeer en staan symbool voor een gezellig tijdperk in het jaar. Wat veel mensen niet weten is dat pompoenen zelf makkelijk te zaaien en te kweken zijn. Er zijn vele verschillende soorten pompoenen met verschillende kleuren en verschillende structuren. Daarnaast zijn er ook op culinair gebied veel mogelijkheden voor pompoenen. Voor dat je overgaat op het zaaien of kweken van pompoenen is het dus belangrijk dat je overwogen hebt voor welke doeleinden je de pompoen wilt zaaien en kweken. Een pompoen neemt veel ruimte in beslag om te groeien. Over het algemeen moet je 2 vierkante meter rekenen als ruimte voor de pompoen. De pompoen is nauw verwant aan de courgette maar heeft meer ruimte nodig dan de courgette. Om ruimte te besparen is het mogelijk om de pompoen te laten klimmen. Dit kan door de pompoen vast te maken aan gaas. Stokken zijn hier minder geschikt voor. Zoals eerder aangegeven kun je de pompoen op verschillende manieren gebruiken voor gerechten. Zo kun je pompoensoep maken of de pompoen zelf frituren, bakken of roosteren. Een gedeelte van de pompoen dat zeer voedzaam is en vaker gebruikt wordt in salades zijn de pitten uit de pompoen. Deze pitten kun je als garnituur gebruiken of je kunt ze lekker roosteren en bij een ander gerecht voegen.

Hoe je het beste kan telen en kweken

Pompoenen zijn in een zekere mate seizoensgebonden. Vele kwekers en telers zaaien de pompoenen rond half April voor in een kas of andere ruimte van koude temperatuur. Deze werkzaamheden kunnen ook binnenshuis worden uitgevoerd. Normaliter wordt er een zaadje per pot gebruikt. De pot wordt gevuld met aarde en grof bekerzand. De verhoudingen hierin zijn ¾ potgrond en ¼ bekerzand. Het is belangrijk voor het kweken van pompoenen om de grond luchtig te houden zodat de zaden goed kunnen ademen en er genoeg lucht en zuurstof bijkomt. Dit wordt mede gedaan om rotten te voorkomen.

Over het algemeen worden de potten eenmaal van water voorzien. Mocht het weer wat warmer zijn of mocht het al een tijd niet geregend hebben dan kan je meer water toevoegen. De zaden kiemen het beste bij ongeveer 20 graden Celsius. Dit kan al binnen een week gebeuren. Naarmate het plantje zich ontwikkeld is er steeds meer water nodig. De plant groeit snel en maakt grote en forse bladeren. Op het moment dat de plant meerdere bladeren vertoond wordt het tijd om ze uit te planten.

Dit zal ongeveer rond half Mei zijn dan is het een maand geleden dat je met het proces bent begonnen. Het is belangrijk dat de pompoenplanten goed warm worden gehouden en dat ze goed beschut staan tegen de elementen. Pompoenen groeien op vele verschillende soorten grond. De enige grondsoort waar je voor uit moet kijken is lichte of zure zandgrond. Het planten zelf gaat heel makkelijk. Je graaft een gat in de grond en daarna vul je deze met compost en oude stalmest. Daarna vul je deze met de planten en klaar is het proces.

Samenvatting

Zoals je gezien hebt is het kweken van pompoenen helemaal geen moeilijke bezigheid maar juist een leuke activiteit en een goede toevoeging aan je tuintje. Door de juiste verhoudingen van grond te gebruiken in combinatie met een juiste mate van water kun je jouw pompoen plant binnen de kortste keren laten groeien en op een geleidelijke manier overzetten. Als de pompoen eenmaal gegroeid is kun je ze voor vele doeleinden gebruiken zoals feestdecoraties of ze verwerken in mooie gerechten. Met pompoenen zijn de mogelijkheden eindeloos.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…