Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de beste periode om te tuinieren?

Milan
3 min read

Misschien heb je ons andere artikel gelezen met tips over goed tuinieren. Eén onderdeel waar bij het tuinieren in ieder geval rekening mee moet houden, is de beste periode om te tuinieren. In West-Europa heb je nog te maken met echte winters, waarbij de temperatuur nog wel eens onder 0 wil duiken. Voor je tuin zijn de grote verschillen in temperaturen niet altijd even handig, dus is het goed te weten wanneer je het beste kunt beginnen.

De herfst


Misschien had je niet verwacht dat de herfst een goede periode is om te tuinieren, maar het is toch echt zo. De herfst brengt veel schoonheid met zich mee; verkleurde blaadjes, eikels & kastanjes vallen uit de bomen en de zonnetje schijnt nog even heerlijk door de bomen. De herfstperiode is, mits het droog is, dus een ideale periode om naar buiten te gaan.

Tevens kun je tijdens de herfst beginnen met het schoonmaken en binnenzetten van je tuinmeubelen. Met de winter in aantocht is de kans toch niet zo groot dat je nog buiten gaat zitten, tenzij je tuinhuisje voldoende beschutting biedt.

Je planten in de grond zetten

Ben je benieuwd wanneer je het beste je planten in de grond kunt zetten? Vaak wordt het voorjaar hier voor genomen. Vanaf medio maart/april beginnen de temperaturen weer te stijgen, krijgt de tuin weer meer zon en vallen er soms ook weer regenbuien te noteren. Optimale omstandigheden dus voor je tuin. Wat veel mensen niet weten, is dat ook de herfst een prima periode is om te potten.

Bestendig tegen de kou

De herfst is een vruchtbare periode voor de grond. Je hebt nog te maken met een warme ondergrond, terwijl de herfst vaak ook veel regen brengt. Omdat de planten al in deze periode beginnen te bloeien, zal je in de lente al direct mooie resultaten zien. Daarnaast zullen de vaste planten die nog bloeien vanuit het voorjaar, tijdens herfstperiode worden gecombineerd met nieuwe bloembollen.

Twee jaargetijden

Probeer halverwege het voorjaar, of halverwege het najaar aan te houden als zaaiperiode. Midden in de zomer krijg je vaak te maken met meer droogte en hoge temperaturen, waardoor je planten sneller uitdrogen en daarom minder goed bloeien. Midden in de winter is de grond hard en heeft zaaien eigenlijk geen zin. Je hebt in deze periode ook nog eens te maken met weinig neerslag en ook de zonkracht ligt nog laag.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…