Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bamboe (phyllostachys aurea) Snoeien, Verzorgen of Verwijderen

Camille
3 min read

Bamboe snoeien zit anders in elkaar dan het snoeien van andere planten of bomen. Bomen hebben bijvoorbeeld knoppen op hun takken zitten die uitlopen als de boom gesnoeid wordt. Bij bamboe zin deze knoppen afwezig. Dit zorgt ervoor dat bamboe anders gesnoeid dient te worden dan andere bomen. Bij het snoeien van een stengel aan bamboe zullen er geen nieuwe scheuten worden gevormd.

Wel is het aanneembaar dat de ingesnoeide tak een behoorlijke vertakking zal krijgen. Bamboe is anders opgemaakt dan andere boomsoorten wat bamboe op een unieke plaats zet in het rijk van de flora. Het is niet noodzakelijk om je bamboe te snoeien. Er zijn slechts enkele situaties waarin het snoeien van bamboe relevant wordt en dat is indien je bamboe beschadigd is door vorst of kou of als je bamboe te hoog is gaan groeien. Als je snoeit doe dit dan met beleid en niet te drastisch.

De verzorging van bamboe

Bamboe past zich makkelijk aan verschillende grondsoorten aan. De beste grond voor bamboe is klei of leemgrond. Indien je deze grond gebruikt is het van groot belang dat de afwatering goed is. Dit kan gedaan worden door middel van een goede toevoeging van compost of verteerde paardenmest. Bamboe plant je het beste een stukje dieper in de pot om zo veel mogelijk voeding aan de plant te bieden. Het eerste half jaar heeft bamboe het meeste behoefte aan een reguliere toevoeging van water.

Houd ook de rest van de grond nat en vochtig om uitdroging te voorkomen. Daarbij is het belangrijk om de bamboe te voorzien van verschillende soorten mest. Bamboe is erg gesteld op mest en kan veel voeding en kracht putten uit dit product. Om je bamboe het beste te verzorgen zijn zeker in de eerste maanden water en mest van zeer groot belang.

Bamboe verwijderen

Bamboe wordt soms te hoog en te groot om nog langer te handhaven en moet in dat geval dus verwijdert worden. Als bamboe opbloeit sterft de bamboe daarna een natuurlijke dood en komt nooit meer tot bloei. Het probleem is bamboe bloeit maar eens in de 100 tot 150 jaar op, dus hierop wachten heeft weinig zin. Dan zijn er nog twee opties over om bamboe te verwijderen en dat is door middel van stronkenfrees en stobbenfrees. Deze machines verwijderen bamboe op een snelle en efficiënte manier. Het probleem is dat deze machines vaak erg duur zijn en vaak niet worden uitgehuurd aan particulieren. Dat betekend dat het verwijderen van bamboe voor flinke kosten kan gaan zorgen.

Opsomming

Bamboe is een indrukwekkende en prachtige plant die in vele natuurlijke omgevingen prima tot zijn recht kan komen. De bamboe heeft erg veel behoefte aan water en verschillende soorten mest in zijn eerste levensmaanden om genoeg voeding en reserves op te kunnen bouwen. Dit klinkt niet gek als je weet dat bamboe maar eens in de 100 tot 150 jaar tot bloei komt. Het snoeien van de bamboe dient alleen te gebeuren als de bamboe beschadigd is of te groot is geworden. Het verwijderen van de bamboe is een moeilijk proces dat alleen met frees machines echt goed gedaan kan worden. Indien je bamboe plant let er dan op dat je omgeving kiest waar de bamboe goed inpast en geen overlast veroorzaakt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…