Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe verzorg je jouw gazon tijdens de winter?

Camille
3 min read

Een mooie groene grasmat moet ook in de winter onderhouden worden. Het perfecte gazon komt niet zomaar aanwaaien… Daar moet je wel wat voor doen! Door een grasmat goed te verzorgen in de wintermaanden, geniet je in de zomer van een strak gazon. Tijdens de winter word je grasmat geteisterd door onder meer slagregens, felle regen en hagelbuien. De vrieskou daalt neer over het gras en dan heb je ook nog het vallen van bladeren op je eens zo mooie grasmat. Gras heeft het zwaarder te verduren dan je soms zou denken.

Let op met het belopen van je gazon

Gras is in de winterperiode kwetsbaar. Dat komt met name door de nachtvorst. Op het moment dat je gras bevroren is, doe je er beter aan om er zo weinig mogelijk over te lopen. Het gras lijkt wel wat op glassplinters en onder het gewicht van voetafdrukken sterven je grassprietjes af. Als dit je overkomt, kan het zomaar tot het voorjaar duren voordat je gras zich kan herstellen.

Verzorg de grasrand en het perk

Groener en strakker als een biljartlaken zal je grasmat nooit worden. Ondanks dat feit kan een grasveld er ook in de winter verzorgd uitzien. Mooie, afgestoken grasranden helpen je daarbij. Je kunt de grasrand afsteken met behulp van een geslepen graskantensteker en een strak gespannen touwtje. Goede kantenstekers hebben een omgebogen bovenrand en dat is handig om met je voet door de taaie graszoden te drukken.

Afgevallen bladeren op het gras

In het najaar vallen de bladeren van bomen en struiken op je grasveld. Hier kun je weinig aan doen. Je blijft wel zitten met een hoop dode bladeren die je grasveld niet ten goede komen. Bladeren die langer op je gazon blijven liggen waardoor gele plekken ontstaan. Deze beschadigingen herstellen in de koude wintermaanden maar zeer langzaam. Het is dus van belang om de gevallen bladeren regelmatig en tijdig van je gazon te verwijderen. Je hoeft het bladafval niet weg te gooien je kunt het immers prima gebruiken voor de meer kwetsbare borderplanten of als compost.

Het gras nog een keer maaien of beter niet?

Is het in november nog steeds zacht weer en is het gras toch aan de lange kant? Dan kun je tot ongeveer eind november je gazon best nog een keer maaien. Let wel op dat je niet gaat maaien op het moment dat het gras té nat is. Dan heb je kans dat de grasmaaier lelijke sporen trekt in het gras waar je de rest van de winter naar moet kijken. Het is bovendien ook belangrijk om het gras niet te kort te maaien, want dan heeft de grasplag extra te lijden onder de komende en mogelijke vorst.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…