Wist je dat je kindje iets 10 tot 15 keer moet proeven om de smaak ervan te leren kennen. Als de smaakontwikkeling van je kindje vooruit wilt helpen, blijf je dus best herhalen en proberen, ook al draait je kindje z’n hoofd de eerste keren dat je een bepaalde smaak uitprobeert. Kinderen hebben namelijk meer smaakpapillen op hun tong waardoor ze veel gevoeliger zijn voor smaken. Daarom hebben ze een voorkeur voor ‘neutrale’ en zoete smaken, zoals melk. Op de leeftijd van 30 jaar, hebben volwassen nog maar zo’n 250 smaakpapillen over. Volwassen ervaren smaken dus minder intens dan peuters.
Begin met groenten
Bij de eerste hapjes (rond 4-6 maanden) kan het moeilijk zijn om uit te testen welke vaste voeding je kindje lust aangezien die smaken voor je peuter helemaal nieuw zijn. De eerste vaste voeding dient nog steeds als aanvulling van de melk die je kindje krijgt als basisvoeding. Door groenten te introduceren bij de eerste hapjes geef je je kindje een gezonde structuur mee vanaf het begin. Maar het heeft ook meer kans op slagen dan starten met fruit. Start met zachte structuren en neutrale smaken zoals courgette, wortel of bloemkool. Probeer zeker 3 dagen na elkaar dezelfde smaak om je kleintje echt te laten wennen aan de smaak. Na 2 weken kan je fruit laten proeven, maar blijf afwisselen.
Smaakontwikkeling van 8-11 maanden
Na de eerste voeding in papjes, kan je stukjes beginnen opnemen in de voeding van je kleintje. Zo leren ze happen, kauwen en slikken en leren ze de structuren kennen van verschillende voedingswaren. Het ontdekken en eten van fijngesneden vlees, vis of kip met geplette aardappelen of pasta helpen de mondmotoriek van je kindje ontwikkelen.
Vanaf 1 jaar
Als je kindje 12 maanden is, begin je best te tonen aan een kindje dat een dag bestaat uit 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Zelf kunnen ze al aantonen wat ze lekker vinden en wat niet, omdat ze op deze leeftijd de smaak en geur beginnen te herkennen. Maar ze zullen tussen de 12 en 36 maanden ook een eigen willetje krijgen. Blijf nieuwe smaken en structuren voorschotelen aan je kind, net als gezonde tussendoortjes.
Geef ze uiteraard nog genoeg groeimelk ( 500 ml per dag) om alle nodige stoffen op te nemen die de ontwikkeling vooruithelpen. Een gezond eetpatroon voor kindjes bestaat onder andere uit genoeg producten met calcium, ijzer en vitamine D, vitamine D helpt bij de opbouw van sterke botten en tandjes .
Gezond eten
Vanaf 1 jaar heeft je kindje extra voedingsstoffen nodig omdat je kleine spruit ook meer gaat ontdekken en rondkruipen of lopen. Daarom is melk nog steeds belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Omdat je kindje nu meer eiwitten opneemt door de verschillende soorten vast voedsel, kan er soms een teveel aan eiwitten zijn.
Daarom is groeimelk speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke noden van kindjes vanaf 12 maanden. Groeimelk van Olvarit bevat voedingsstoffen – zoals ijzer, vitamine D, calcium… – die je kindje helpen groeien in combinatie met hun gezonde voeding . Tussendoortjes die gezond zijn voor je kind zijn bijvoorbeeld yoghurt, fruit of een rijstwafel natuur. Vergeet ook je kindje tussendoor geen bekertje water of groeimelk te geven. Of wat dacht je van een smoothie van groeimelk met stukjes fruit, om de verschillende smaken te combineren met de aanbevolen hoeveelheid melk?
Tot slot, elk kind is verschillend, daarom is het belangrijk om steeds je kinderarts te raadplegen bij twijfel of indien je meer te weten wenst te komen over de specifieke vragen rond de voeding van je peuter.