Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Chicken tikka masala is uitgegroeid tot een klassieker die bij de meesten wel een belletje doet rinkelen. De basis van het gerecht is kip gemarineerd in een kruidige saus op basis van yoghurt en garam masala.
Op het internet vind je ontzettend veel recepten terug. Zie jij het bos door de bomen niet meer? Wij delen onze favoriete versie van heerlijke kip tikka masala. Maar we nemen als start de oorsprong van het pittige gerecht onder de loep, want daar is heel wat om te doen.
Kip tikka masala is een combinatie van in de oven geroosterd vlees (tikka) en een pittig sausje (masala). Het gerecht bestaat uit stukjes kippenvlees die gemarineerd worden in kruiden en yoghurt. Traditioneel wordt het vlees gebakken in een met houtskool gestookte kleioven (tandoor) om vervolgens geserveerd te worden met een heerlijke masalasaus.
Tegen alle verwachtingen in is kip tikka masala geen puur Indisch gerecht maar wel een (grotendeels) Engelse creatie. Het klopt wel dat de basis van het gerecht een Indische oorsprong heeft; kip tikka (geroosterde kip) wordt hier zonder masala (saus) gegeten. De combinatie van het vlees en de saus zou ergens in de jaren vijftig in Engeland ontstaan zijn toen een Indiase chef het beu was dat zijn klanten altijd saus bij de kip tikka vroegen. Daarom mengde hij een tomatensaus met de kruidenmengeling garam masala. En zo werd het gerecht kip tikka masala geboren. Het recept is m.a.w. het resultaat van een botsing tussen de Indische keuken en de Britse eetgewoonten.
Genoeg achtergrondinformatie over het ontstaan van het gerecht. Tijd om ons favoriete recept met jullie te delen. Onderstaand recept is voor vier personen en wordt geserveerd met een portie rijst.
En klaar is je kip tikka masala! Serveer de kip met de rijst (en eventueel een fris slaatje) en werk af met een blaadje koriander en de amandelschilfers. Wie graag wat frisheid heeft, kan er achteraf ook nog een lepeltje yoghurt doormengen.
Smakelijk!
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon