Chicken tikka masala is uitgegroeid tot een klassieker die bij de meesten wel een belletje doet rinkelen. De basis van het gerecht is kip gemarineerd in een kruidige saus op basis van yoghurt en garam masala.
Op het internet vind je ontzettend veel recepten terug. Zie jij het bos door de bomen niet meer? Wij delen onze favoriete versie van heerlijke kip tikka masala. Maar we nemen als start de oorsprong van het pittige gerecht onder de loep, want daar is heel wat om te doen.
Wat is kip tikka masala?
Kip tikka masala is een combinatie van in de oven geroosterd vlees (tikka) en een pittig sausje (masala). Het gerecht bestaat uit stukjes kippenvlees die gemarineerd worden in kruiden en yoghurt. Traditioneel wordt het vlees gebakken in een met houtskool gestookte kleioven (tandoor) om vervolgens geserveerd te worden met een heerlijke masalasaus.
Oorsprong kip tikka masala?
Tegen alle verwachtingen in is kip tikka masala geen puur Indisch gerecht maar wel een (grotendeels) Engelse creatie. Het klopt wel dat de basis van het gerecht een Indische oorsprong heeft; kip tikka (geroosterde kip) wordt hier zonder masala (saus) gegeten. De combinatie van het vlees en de saus zou ergens in de jaren vijftig in Engeland ontstaan zijn toen een Indiase chef het beu was dat zijn klanten altijd saus bij de kip tikka vroegen. Daarom mengde hij een tomatensaus met de kruidenmengeling garam masala. En zo werd het gerecht kip tikka masala geboren. Het recept is m.a.w. het resultaat van een botsing tussen de Indische keuken en de Britse eetgewoonten.
Kip tikka masala maak je zo
Genoeg achtergrondinformatie over het ontstaan van het gerecht. Tijd om ons favoriete recept met jullie te delen. Onderstaand recept is voor vier personen en wordt geserveerd met een portie rijst.
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 6 el (Griekse) yoghurt
- Het sap van een halve limoen
- 400 ml kokosmelk
- 400 g tomatenblokjes in blik
- 40 g gember
- 2 rode uien
- 1 rode chilipeper
- 3 teentjes look
- ½ bussel koriander
- ½ el kurkuma
- 1 el pasta tandoori
- ½ el garam masala
- 1 el rode curry
- 4 el amandelschilfers
- Scheutje arachideolie
- 200 g (basmati)rijst
Bereiding
- Snij de kipfilets in kleine stukjes en leg ze in een grote kom.
- Schep de yoghurt over de kip en voeg de garam masala toe
- TIP: Wie een volledig huisgemaakt gerecht wil serveren, kan de garam masala zelf maken. Een standaardmengsel bestaat uit 2 koffielepels komijnzaadjes, ½ koffielepel muskaatnoot, ½ koffielepel gemalen zwarte peperkorrels en 1 koffielepel kaneel. Verhit koriander, komijn en kardemomzaadjes ongeveer 3 minuten in een droge pan. Plet vervolgens de zaadjes in een mortier, voeg de andere ingrediënten toe en giet het aromatische mengel over in een bewaarpot.
- Voeg de tandoori, de rode currypasta en het kurkumapoeder toe.
- Giet het sap van een halve limoen bij het mengsel. Je kunt er eventueel ook nog wat zeste van de limoen bij raspen.
- Meng alles en laat de kip minstens een halfuurtje marineren.
- Pel ondertussen de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in kleine stukjes. Mix alle smaakmakers fijn.
- Verhit een pan op een stevig vuur en strooi de amandelschilfers erin. Rooster ze tot ze een bruin kleurtje krijgen. Blijf erbij want amandelschilfers kunnen snel verbranden.
- Na een halfuurtje mag je de kip er opnieuw bijnemen. Haal de stukken uit de marinade en dep de stukken een beetje droog met keukenpapier.
- Verhit een pan met een scheutje arachideolie en bak de stukjes kip kort aan beide zijden tot ze een bruin kleurtje hebben.
- Pel de rode uien en snij ze fijn.
- Haal de kip uit de pan en stoof de snippers rode ui met aanbaksels van de kip. Roer regelmatig zodat de ui zeker niet aanbrandt.
- Voeg de gemixte smaakmakers toe aan de ui en blijf roeren.
- Voeg vervolgens ook de tomatenblokjes toe. Blijf zeker roeren.
- Giet de kokosmelk in de pan en roer tot alles mooi gemengd is. Zet vervolgens het vuur een beetje lager.
- Voeg de stukjes kip toe en laat het geheel 20 minuten pruttelen.
- Ondertussen kan je de rijst koken. Stoof de rijst in een scheutje olijfolie, voeg twee delen water toe en laat de rijst garen op een zacht vuurtje. Roer niet.
En klaar is je kip tikka masala! Serveer de kip met de rijst (en eventueel een fris slaatje) en werk af met een blaadje koriander en de amandelschilfers. Wie graag wat frisheid heeft, kan er achteraf ook nog een lepeltje yoghurt doormengen.
Smakelijk!