Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Risicofactoren en -groepen van de veneuze ziekte uitgelicht

6 min read

De veneuze ziekte is een progressieve aandoening die 20 tot 40% van de Europese bevolking treft. Ondanks dat hoge percentage, zijn er velen die niet weten wat die aandoening precies inhoudt, laat staan dat ze de veneuze ziekte herkennen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en de risicofactoren en -groepen in kaart te brengen.

Wat is de veneuze ziekte?

De aandoening houdt in dat de aders van de patiënt niet langer in staat zijn om het bloed van de voeten terug te stuwen naar het hart. Hierdoor stagneert het bloed in de benen waardoor er een ontstekingsreactie de kop opsteekt. De veneuze ziekte wordt gediagnosticeerd door de aanwezigheid van symptomen en zichtbare of voelbare tekenen die geleidelijk toenemen. Dat verklaart ook waarom men vaak spreekt over de chronische veneuze ziekte (CVZ).

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen zijn zware benen, pijn op de plaatsen waar de aders lopen, zwelling van de enkels op warme dagen en/of nadat men lang heeft stil- of rechtgestaan, het spontaan verschijnen van blauwe plekken op de benen of van fijne paarse haarvaatjes. In een verder stadium kunnen ook spataders de kop opsteken.

Wil je weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

Wie heeft te maken met de veneuze ziekte?

Dit zijn de voornaamste risicofactoren:

Leeftijd

Leeftijd is een gekende risicofactor. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je te kampen krijgt met de veneuze ziekte. Veel oudere mensen besteden niet de nodige aandacht aan symptomen wat problematisch is aangezien er ernstige complicaties kunnen optreden.

Erfelijkheid

Indien één of beide ouders aan de veneuze ziekte lijden, is het risico groot dat de nakomelingen er ook mee geconfronteerd zullen worden.  

Het vrouwelijke geslacht   

Aders zijn gevoelig voor de wisselingen in de gehaltes van de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Vrouwen hebben, als gevolg van de hormonale episodes (puberteit, premenstruele periodes, zwangerschappen en menopauze), meer kans om de veneuze ziekte te ontwikkelen.

Vrouwen wiens moeder of verwanten (grootmoeders, tantes of zussen) met zware benen kampen, hebben veel kans dat ook hun veneuze circulatie verstoord zal geraken.

Zwangerschappen

Een of meerdere zwangerschappen kunnen het ontstaan – omwille van bovenstaande redenen – van de veneuze ziekte veroorzaken. Indien de aandoening al aanwezig is, kunnen de klachten ook verergeren.

Warmte

Hoe warmer het is, hoe groter de kans dat de aders ter hoogte van de benen wijder worden. De risicogroepen moeten temperatuurschommelingen dus zoveel mogelijk vermijden. Wat de bron van de warmte is, is in principe niet belangrijk. Dat kan de warmte van de zon zijn, maar evengoed de warme was die bij de epilatie van de benen gebruikt wordt. Vermijd zeker ook saunabezoekjes en slaap niet onder een elektrisch deken.

TIP: Zoek bij warm weer zoveel mogelijk verkoeling op. Een douche met koud water stimuleert de veneuze circulatie en vermindert het zwaartegevoel.

Overgewicht

Overgewicht werkt het verschijnen of het verergeren van de klachten in de hand. Wie de veneuze ziekte wil vermijden, volgt een evenwichtig en gezond dieet, drinkt dagelijks minstens anderhalve liter water en eet zo weinig mogelijk verzadigde vetten (boter en rood vlees).

Spannende kledij

Kledij die rond je lichaam spant, verhoogt de druk op de aders. Probeer in de mate van het mogelijke kledingstukken zoals ceinturen, spannende broeken, rokken die in de taille spannen, strakke laarzen en sokken met nauwe elastieken te vermijden.

TIP (voor vrouwen): Draag schoenen met een comfortabele hak. Reken op een 3 à 4 centimeter. Schoenen met te hoge hakken verminderen het steunoppervlak van de voeten terwijl platte schoenen het oppervlak te groot maken, wat allebei een negatief effect heeft op de veneuze circulatie.

Statische houding

Bepaalde mensen moeten omwille van hun beroep lang en vaak rechtstaan of neerzitten.  De veneuze circulatie komt hierdoor op een laag pitje te staan. Wij raden hen aan om elk uur enkele cirkelvormige bewegingen te maken met de voeten of een aantal stappen te zetten. Hetzelfde geldt voor mensen die vaak lange reizen ondernemen. Sta in het vliegtuig vaak recht en neem tijdens een autoreis de tijd om de benen te strekken.

Risicosporten

Uit onderzoek blijkt dat bij bepaalde sporten de kleppen in de aders plots aan een hevige druk worden blootgesteld, wat een negatief effect heeft op de veneuze circulatie. Dat is het geval bij tennis, gewichtheffen, squash, kajakken, rugby, voetbal en vechtsporten.

Zijn meerdere risicofactoren voor jou van toepassing? Veranderingen in de aderen kunnen worden tegengegaan door de symptomen goed te interpreteren en tijdig preventieve maatregelen te treffen. Neem bij enige twijfel dus zeker contact op met je arts. Beter voorkomen dan genezen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…